És el document notarial mitjançant el qual el propietari d' un immoble adquirit mitjançant un préstec amb garantia hipotecària decideix canviar d' entitat financera i traslladar així el seu préstec hipotecari a un altre Banc o Caixa d' Estalvis que li ofereix unes condicions millors, ja sigui de tipus d' interès, de termini de devolució, o de qualsevol altra de les condicions pactades.
Amb l'entrada en vigor el 16 de juny de 2019 de la Llei 5/2019 de Contractació del Crèdit Immobiliari sembla clar que les despeses de formalització de la subrogació en el préstec hipotecari els ha d'assumir la nova entitat bancària. A través de la següent calculadora s'ofereix a l'entitat bancària poder conèixer per endavant amb gran exactitud quines seran aquestes despeses de notaria i registre. Doncs la present calculadora té parametritzats tant l'aranzel notarial i registral. Fiscalment, la regla general és que canviar el préstec hipotecari a una altra entitat està exempt de l'Impost d'Actes Jurídics Documentats (sempre que la nova entitat no augmenti la quantitat del préstec inicial).
La subrogació del creditor en un préstec hipotecari és una operació en virtut de la qual, el propietari d' un habitatge adquirit mitjançant un préstec amb garantia hipotecària trasllada el seu préstec a una altra entitat financera diferent de la que inicialment li ho va concedir, ja que aquest altre Banc o Caixa li ofereix unes condicions més favorables per als seus interessos, cosa que determina aquest canvi d' entitat.
La subrogació del creditor en un préstec garantit amb hipoteca permet al deutor canviar d'entitat financera, de manera que els diners que inicialment ens va prestar el Banc o Caixa d'Estalvis "A", ara li ho haurem de fer a una altra entitat diferent (anomenem-li "B").
Amb aquesta operació, el deutor pot aconseguir unes condicions més favorables per al seu préstec, ja que és possible que una altra entitat diferent, transcorregut un temps, ens ofereixi unes condicions millors, com per exemple un tipus d' interès més baix o un termini d' amortització més llarg, amb la qual cosa la quota mensual del nostre préstec serà menor, cosa que sens dubte pot ser interessant per gaudir d'una major renda disponible en el present.
Si com a propietari d'un habitatge, que he adquirit amb un préstec hipotecari encara pendent de pagament, dec optar per la subrogació de creditor i, per tant, traslladar el meu préstec a un altre Banc o Caixa d'Estalvis diferent, el que succeirà és que aquesta nova entitat em prestarà uns diners amb el qual cancel·laré el meu préstec inicial.
Així doncs, el meu "nou banc" em prestarà uns diners, amb el qual tornaré per complet el préstec inicial que es va signar amb el nostre "antic banc" en comprar casa meva, de manera que d'ara endavant ja no tindré cap deute amb l'entitat que en el seu moment em va concedir el préstec per comprar el meu habitatge, sinó que ara el préstec s'haurà de retornar a la "nova entitat" que s'ha subrogat en la posició del creditor, és a dir, del Banc o Caixa d'Estalvis que presta els diners.
El deutor que pretengui formalitzar la subrogació de creditor, un cop hagi assolit un pacte de condicions amb la seva nova entitat creditora, haurà de procedir de la manera següent:
En primer lloc, l' entitat que estigui disposada a subrogar-se presentarà al deutor una oferta vinculant en la qual constaran les condicions financeres del nou préstec hipotecari. Juntament amb l' oferta vinculant, li lliurarà un document informatiu sobre les despeses de la subrogació, incloent-hi els límits màxims legals de la comissió a percebre per part de l' entitat creditora.
Un cop aquesta oferta sigui acceptada pel deutor, això implicarà la seva autorització perquè l' entitat oferent se la notifiqui a l' entitat creditora actual i la requereixi perquè li lliuri, en el termini màxim de set dies naturals, certificació de l' import del dèbit del deutor pel préstec hipotecari en què s' ha de subrogar.
Lliurada aquesta certificació, l' entitat creditora tindrà dret a enervar la subrogació si en el termini màxim de quinze dies naturals a comptar des de l' esmentat lliurament, formalitza amb el deutor novació modificativa del préstec hipotecari.
En cas contrari, perquè la subrogació té efectes, n' hi haurà prou que l' entitat subrogada declari en la mateixa escriptura haver pagat a la creditora la quantitat acreditada per aquesta, per capital pendent i interessos i comissió meritats i no satisfets. Per acreditar que això és així, s' incorporarà a l' escriptura un resguard de l' operació bancària realitzada amb tal finalitat.
L' operació de subrogació de creditor hipotecari es formalitzarà mitjançant una escriptura pública autoritzada davant de notari, en la qual es detallaran totes les noves condicions del contracte, així com la voluntat de les parts de celebrar-ho.
Així mateix, i a tal efecte, la "nova entitat" creditora haurà d'abonar a l'"antiga entitat" la quantitat deguda que consta en la certificació que aquesta va expedir, havent d'incorporar-se a l'escriptura que s'atorgui un justificant de l'operació bancària realitzada amb aquest objectiu, així com una manifestació expressa per part del nou creditor conforme s'ha realitzat el pagament a l'antic creditor.
Finalment, com és lògic, la nova escriptura de subrogació de creditor s' haurà d' inscriure correctament en el Registre de la Propietat corresponent, als efectes de deixar constància d' aquest canvi en el creditor hipotecari.
A la pràctica, pot succeir que, entre les entitats involucrades en l'operació, sorgeixin disputes sobre la quantitat deguda, o que l'actual entitat creditora, per evitar la pèrdua del client, adopti una actitud obstructiva (com no emetre el certificat de deute pendent, rebutjar el pagament de la quantitat remesa per no estar d'acord amb la xifra exacta, etc.).
En aquests casos, la normativa reguladora de la qüestió, establint una posició que afavoreixi la subrogació, determina el següent:
Efectivament, això pot arribar a ser possible, ja que la comissió per canvi de creditor es tracta de la comissió que, eventualment, ens pot cobrar l'entitat financera que ens va concedir el préstec inicialment si, a posteriori, decidim canviar de banc o caixa d'estalvis i traslladar el nostre préstec a una altra entitat que ens ofereixi millors condicions (ja sigui de tipus d'interès, de termini de devolució, de capital concedit, etc.).
Per suposat, això és possible i legal, sempre que aquesta comissió i els seus eventuals imports s' haguessin pactat prèviament en el contracte de préstec, i es compleixin tots els requisits de transparència i no abusivitat de la clàusula contractual en qüestió, així com els límits màxims fixats per la llei.
De conformitat amb l'article 3 de la Llei 2/1994, en les subrogacions de préstecs hipotecaris per canvi de creditor, si el préstec hipotecari estigués referenciat a un tipus variable, es podran cobrar les següents comissions:
No obstant això, cal tenir en compte que si al cas concret fos aplicable la Llei 5/2019, de 15 de març, reguladora dels contractes de crèdit immobiliari (és a dir, quan es tracti d'un habitatge comprat per una persona física deutora destinada a ús residencial), si la subrogació del creditor suposa la substitució d'un tipus variable per un tipus fix per a la resta de la vigència del préstec, el legislador ha establert una regla especial, que és la següent:
En principi, la llei (article 4 de la Llei 2/1994) estableix que la subrogació de creditor només pot afectar el tipus d'interès o el termini del préstec.
No obstant això, en cas que el creditor sigui una entitat de crèdit reconeguda com a tal segons la normativa vigent, com ara Bancs, Caixes d' Estalvis, etc., la subrogació del creditor, si així s' acorda, també podrà afectar una ampliació o reducció del capital pendent, o altres aspectes addicionals com, per exemple el sistema d' amortització, les condicions financeres o fins i tot la prestació o modificació de garanties personals.
Efectivament, més enllà d' atorgar l' escriptura pública corresponent, caldrà inscriure la mateixa en el Registre de la Propietat, doncs perquè té efectes contra tercers així ho exigeix la llei.
A aquest efecte, es farà constar mitjançant nota marginal la identitat de la nova persona jurídica subrogada en els drets del creditor, així com les noves condicions pactades de tipus d' interès, termini, etc.
Afortunadament, aquesta no té cost fiscal, ja que l'article 7 de la Llei 2/1994, relatiu als beneficis fiscals, estableix que "estarà exempta l'escriptura que documenti l'operació de subrogació en la modalitat gradual d'"Actes Jurídics Documentats sobre documents notarials".
Document expedit pel nostre Banc o Caixa d' Estalvis actual en el qual se certifica la quantitat que es deu en aquests moments pel préstec hipotecari i que, per tant, li ha de ser abonada perquè es pugui realitzar la subrogació.
En el cas que l' atorgant fos una societat, caldrà aportar així mateix còpia autèntica de:
a) Escriptura de constitució (i, si s'escau, posteriors escriptures modificatives de la mateixa, com per exemple de canvi de denominació social, de domicili social, etc.).
b) Escriptura de nomenament de càrrecs del representant de la societat (com per exemple l'escriptura en què es nomeni l'administrador únic de la companyia com a tal).
c) Acta de manifestacions de titularitat real (document en el qual s'identifica la persona física que, si s'escau, ostenta més del 25% del capital social de la companyia).
En tot cas, així mateix l' oficina notarial procedirà a realitzar una consulta telemàtica al Registre Mercantil per verificar que tota la informació aportada és correcta i es troba actualitzada i en vigor.
Còpia autèntica de l'escriptura de propietat de l'immoble (com per exemple, de compravenda, de donació, d'acceptació d'herència, etc.).
Còpia autèntica de l' escriptura del préstec hipotecari original que va ser objecte de subrogació.
El representant de la nova entitat creditora ha de presentar sempre a la notaria el seu DNI. En el cas de persona una estrangera, serà necessari el seu passaport i el seu NIE corresponent.
El representant d' entitat financera haurà d' aportar la còpia autèntica del seu apoderament de la qual resulti la seva legitimació i capacitat per representar el Banc o Caixa d' Estalvis en aquest negoci jurídic.
Document (justificant de transferència, fotocòpia de xec bancari, etc.) que acrediti que efectivament s'ha abonat a la nostra entitat financera actual la quantitat deguda.