És el document notarial mitjançant el qual es determina d' acord amb la legislació corresponent la persona o persones que resulten ser hereves d' una persona morta sense testament.
Es tracta d' un pressupost merament informatiu i no vinculant. Aquest està calculat en base a dos criteris: 1) el nostre coneixement sobre l'Aranzel Notarial (Reial Decret 1426/1989, de 17 novembre) i 2) la nostra experiència diària en la preparació d'aquest tipus de document notarial. No obstant això, qualsevol variació (a l'alça o a la baixa) serà degudament justificada en el moment d'emetre la factura definitiva que generi el servei notarial prestat.
La mort de les persones és un fet natural, una realitat biològica immutable i inevitable que abasta tots els éssers humans, ja que tots nosaltres, tard o d'hora, morim.
Aquesta realitat, més enllà del dolor i la pesseta que genera en tots els familiars i éssers estimats de la persona morta, genera una sèrie de conseqüències en l' esfera patrimonial de les persones que cal ordenar i resoldre, ja que tot ésser humà, quan mor, en major o menor mesura, disposa d' una sèrie de béns, drets i obligacions el titular de les quals ha traspassat. Com és lògic, la nova titularitat de tots aquests béns, drets i obligacions han de ser determinada, ja que això és necessari per garantir la seguretat jurídica, la conservació i preservació d' aquests béns, drets i obligacions i el valor que atresoren, així com la continuació de les activitats i relacions jurídiques que es deriven d' aquest patrimoni i que aporten valor i riquesa a la societat.
Partint d' aquesta base, el legislador espanyol, essent coneixedor de la transcendència que aquestes situacions generen en la vida i la mort de les persones, ha establert d' antany un conjunt de normes jurídiques que regulen la successió de les persones, és a dir, el conjunt de regles que han de regular com es determina la nova titularitat dels béns, drets i obligacions d' una persona, quan aquesta mor.
Entrant ja en l' anàlisi de la normativa esmentada, en primer lloc, cal fer referència al concepte de drets successoris, havent-se de tenir en compte que els drets a la successió d' una persona es transmeten des del moment de la seva mort. Així doncs, quan una persona mor, es generen un dret a la successió, és a dir, un dret a favor d' una persona a esdevenir el nou titular de tots els béns, drets i obligacions d' aquesta persona morta.
La determinació de la persona o persones a les quals correspondrà adquirir aquests drets de successió ve enunciada en la llei, en la qual s' estableix que la successió es defereix per la voluntat de l' home manifestada en testament, i, a falta d' aquest, per disposició de la llei. Com es pot observar doncs, el legislador ha establert dues grans maneres de determinar a quines persones correspondrà adquirir els drets successoris de la persona morta, com són:
En qualsevol cas, cal precisar que en determinats supòsits la successió també podrà deferir-se conjuntament per la voluntat de l' home i per les disposicions de la llei.
Finalment, en aquest apartat, cal precisar que la Llei, a aquest conjunt de béns, drets i obligacions del mort del qual hem vingut parlant, l' anomena herència, la qual podrà ser atribuïda a un hereu, que succeirà a títol universal respecte de tots els béns i drets del difunt, o a un legatari, que succeirà a títol particular, és a dir, només respecte d' uns béns i drets concrets.
Com s' acaba d' indicar, la successió de les persones es pot regir a través de dues grans vies, com són la testamentària o, si no n' hi ha, per les disposicions de la llei.
Així doncs, quan mori una persona, la determinació de la nova titularitat dels seus béns, drets i obligacions que no s' haguessin extingit amb la seva mort s' ordenarà pel que aquesta mateixa persona hagués establert en el seu testament i, a falta d' aquest o quan aquest no pogués ser aplicat, per les regles i preceptes que estableix la normativa civil aplicable al respecte.
Partint d' aquesta base, es pot definir la successió intestada com aquell conjunt de supòsits en què una persona, o bé mor sense un testament, o bé concorren determinades circumstàncies que impedeixen que el testament que pogués existir sigui aplicable per a la successió del mort. Així doncs, quan a la mort d' una persona concorri aquesta situació, procedirà acudir a l' establert en la normativa civil per determinar a quines persones correspon declarar hereus del finat, tot això per tal de garantir la seguretat jurídica, la conservació i preservació dels béns, drets i obligacions del mort que aporten valor i riquesa a la societat.
Així doncs, procedeix la successió legítima, és a dir, intestada, en els supòsits següents:
En l' àmbit del dret civil català, com a qüestions principals a destacar, sens dubte cal assenyalar l' ordre successori, que presenta les particularitats següents:
En primer lloc, de conformitat amb l'article 442-1 CCCat, l'herència es diferirà als fills del causant, per dret propi, i als seus descendents per dret de representació (que en l'àmbit del dret civil català es troba expressament regulat en el seu article 441-7 CCCat), havent-se de tenir en compte:
En segon lloc, i a falta de fills o descendents del causant, l'herència es difereix al cònjuge vidu o al convivent estable en parella supervivent (Article 442-3.2 CCCat), però els pares del causant conservaran el dret a la llegítima. No obstant això, el cònjuge vidu no tindrà dret a succeir si en el moment de l'obertura de la successió estava separat del mateix judicialment o de fet, o si estava pendent una demanda de nul·litat de matrimoni, de divorci o de separació, llevat que els cònjuges s'haguessin reconciliat (Article 446-2 CCCat).
En tercer lloc, a falta de fills o descendents i sense cònjuge o convivent, l'herència es defereix als progenitors a parts iguals (Article 442-8 CCCat), i si només en visqués un, la delació a aquest s'estén a tota l'herència. Per la seva banda, si el causant morís en la situació abans descrita i a més sense progenitors, l'herència es diferirà als ascendents en grau més pròxim (Article 442-8.2 CCCat), tenint en compte que en cas d'existir dues línies de parents del mateix grau (per exemple, avis paterns i materns), l'herència es divideix per línies, i dins de cada línia, per caps.
En quart lloc, a falta de fills o descendents, sense cònjuge o convivent i així mateix sense altres ascendents, l'herència es diferirà als parents col·laterals (Article 442-9 CCCat), amb la següent estructura (Article 442-10 CCCat):
Finalment, a falta de tots els parents indicats, succeirà la Generalitat de Catalunya (Article 442-12 CCCat).
L' ordre de successió en els supòsits de successió intestada, és a dir, a quines persones i per quin ordre correspon declarar hereus, en el nostre ordenament jurídic ve determinat pel que estableix el Codi Civil en els seus articles 930 i següents. Per comprendre el contingut d' aquesta regulació, en primer lloc, s' exposarà de forma genèrica l' ordre de la successió i posteriorment, les particularitats que cada de les figures detallades pot presentar.
Així doncs, pel que fa a l' ordre de successió genèricament entès, cal precisar que:
El dret de representació és un dret d' índole hereditari en virtut del qual es reconeix els parents d' una persona morta a succeir aquesta persona fenecida en tots els drets que tindria si visqués o hagués pogut heretar.
<ejemplo>Así pues, y a modo de ejemplo, en un supuesto de sucesión intestada en que una persona fallezca con únicamente un hijo vivo y dos nietos (estos últimos, hijos de un segundo hijo fallecido previamente), los dos nietos adquirirán los derechos hereditarios a la sucesión de su abuelo por representación de su padre fallecido.<ejemplo>
Com a qüestions més destacables d' aquest dret de representació, cal expressar el següent:
De conformitat amb l'article 55 de la Llei de 28 de maig de 1862, Orgànica del Notariat (redacció donada per la disposició final onzena de la Llei 15/2015, de 2 de juliol, de la jurisdicció voluntària), podran instar l'acta de declaració d'hereus avantestat les persones que hi tinguin un interès legítim, per a la qual cosa caldrà que hi concorrin els següents requisits:
Així doncs, de conformitat amb l'esmentada llei, només tindran legitimació per a això els parents que tenen dret a succeir al seu familiar (vegeu per a això les preguntes anteriors) i que efectivament, per al cas concret, creguin que puguin tenir dret a succeir-lo, ateses les circumstàncies concretes del cas.
Pel que fa a la competència territorial notarial per instar aquesta acta, el ja esmentat article 55.1 de la Llei del Notariat estableix que les actes de notorietat d' aquesta naturalesa només podran ser autoritzades per notari competent, a elecció del sol.licitant, d' entre tots els que a continuació s' indiquen:
Així mateix, també podrà elegir un notari competent en un districte confrontant als anteriors i, en defecte de tots ells, davant el notari del domicili del requirent.
El procediment per poder arribar a obtenir-se una acta de declaració d' hereus intestats ve regulat a l' article 56 de la Llei de 28 de maig de 1862, Orgànica del Notariat. Conforme a l' esmentat precepte, aquesta acta, que podrà ser instada per les persones abans indicades, haurà de contenir:
Finalment, és menester indicar que el notari, a fi de procurar l' audiència de qualsevol interessat, a més de les proves proposades pel requirent, podrà practicar addicionalment totes aquelles que consideri oportunes, en especial totes les dirigides a acreditar la seva identitat, domicili, nacionalitat i veïnatge civil i, si s' escau, la llei estrangera aplicable.
En relació així mateix als interessats que poguessin concórrer en la successió, cal deixar constància que:
En tot cas, cal tenir en compte que qualsevol interessat podrà oposar-se a la pretensió de la declaració d' hereus intestats, presentar al.legacions o aportar documents o altres elements de judici dins el termini d' un mes a comptar des del dia de la publicació o, si s' escau, de la darrera exposició de l' anunci.
Finalment, un cop s'hagin practicat totes les diligències anteriorment detallades, i així mateix hagi transcorregut el termini de vint dies hàbils (a comptar des del requeriment inicial o des de la terminació del termini d'un mes atorgat per fer-se al·legacions en cas d'haver-se publicat un anunci), el notari farà constar el seu judici de conjunt sobre l'acreditació dels fets i presumpcions en què es fonamenta la declaració d'hereus, procedint-se així a concloure l' acta i a la seva ulterior protocol·lització.
Per poder instar l' acta de declaració d' hereus auintestat, els interessats simplement hauran de contactar amb l' Oficina Notarial i demanar que els sigui assignada una cita amb aquesta finalitat, en el dia i hora que més li convingui.
El dia i hora convinguts, els interessats hauran de comparèixer a l' oficina notarial i aportar la documentació necessària, la qual es pot consultar a l' apartat de documentació necessària.
N'hi ha prou que la persona que desitja fer testament acudeixi a la notaria amb el seu DNI. En cas que aquesta persona fos estrangera haurà de presentar davant notari el seu passaport original i en vigor. A més, si el tingués, és recomanable aportar el NIE al costat de l'esmentat passaport.
És imprescindible aportar el certificat original de defunció. Aquest document l' expedirà el Registre Civil corresponent al lloc de defunció o d' última residència del difunt. Se sol expedir uns pocs dies després a la mort.
No obstant això, si es disposa del DNI original del difunt és millor sempre aportar-lo directament a la notaria on procedirem a fotocopiar-lo.
És imprescindible aportar el certificat original de defunció. Aquest document l' expedirà el Registre Civil corresponent al lloc de defunció o d' última residència del difunt. Se sol expedir uns pocs dies després a la mort.
Es tracta del document oficial que confirma que el difunt no tenia testament atorgat davant notari. Aquest certificat l' expedeix el Registre d' Últimes Voluntats i el fa sempre transcorreguts 15 dies des que va tenir lloc la mort. Si no es disposa d' aquest document, la notaria pot fer la gestió necessària per obtenir-lo.
És fonamental per acreditar, si s' escau, l' existència de fills del difunt. Si no se' n disposa, si s' escau, es podria substituir per un certificat literal de naixement expedit pel Registre Civil.
Per acreditar, si s' escau, l' estat civil de la persona morta. A l' efecte de determinar els possibles drets sobre l' herència, és fonamental saber si la persona difunta estava casada o no.
Per acreditar, si s' escau, que la persona morta estava divorciada, la qual cosa, també, si fos necessari, es podria acreditar mitjançant un certificat literal de matrimoni, expedit pel Registre Civil, en el qual consti l' anotació marginal del divorci.
S' han d' aportar, si s' escau, per acreditar la mort de familiars directes, com per exemple un fill, als efectes de determinar llavors a quins altres familiars corresponen declarar hereus.