Un nomenament de tutor és el document notarial que permet a qualsevol persona anticipar-se a una eventual mort o situació de malaltia o deficiència que li impedeixi governar-se per si mateixa, als efectes de determinar quina persona desitja que sigui nomenada com a tutor per als seus fills menors d' edat.
Es tracta d' un pressupost merament informatiu i no vinculant. Aquest està calculat en base a dos criteris: 1) el nostre coneixement sobre l'Aranzel Notarial (Reial Decret 1426/1989, de 17 novembre) i 2) la nostra experiència diària en la preparació d'aquest tipus de document notarial. No obstant això, qualsevol variació (a l'alça o a la baixa) serà degudament justificada en el moment d'emetre la factura definitiva que generi el servei notarial prestat.
D'ordinari, les persones, quan assolim la majoria d'edat, adquirim plena capacitat jurídica, la qual cosa implica que, en principi, podem valer-nos per nosaltres mateixos, desenvolupar una vida independent i, així mateix, que tenim la capacitat de celebrar, per nosaltres mateixos, tota classe d'actes o negocis jurídics de forma vàlida.
<ejemplo>Así pues, por ejemplo, cuando una persona cumple los dieciocho años, ya podrá independizarse y adquirir una vivienda e hipotecarla para financiar dicha compra.<ejemplo>
Per contra, les persones menors d' edat, fins que no assoleixen els divuit anys, d' ordinari es troben sotmeses a la potestat parental dels seus progenitors, de manera que és a aquests a qui correspon vetllar pel seu benestar, proporcionant-los tot el necessari per assegurar el seu adequat creixement i desenvolupament personal fins, en principi, assolir la majoria d' edat abans indicada.
No obstant això, pot succeir que, a resultes de la mort dels progenitors del menor, o bé en cas que el pare o mare que ostentés en solitari la potestat parental patís una malaltia neurodegenerativa o un accident traumàtic que minvés la seva capacitat natural d' entendre i de voler, en aquestes situacions fos necessari nomenar un tutor perquè vetlli pels interessos del menor, l' atengui i cuidi, procurant-li tot allò que sigui necessari per al seu adequat i equilibrat desenvolupament com a persona.
<ejemplo>Así pues, por ejemplo, si los padres de un menor de edad fallecen en un accidente de tráfico, será necesario nombrar a un tutor para que éste cuide y vele por los intereses de ese menor huérfano.<ejemplo>
A la vista del que s' indica, si s' esdevé qualsevol d' aquestes circumstàncies, caldrà el nomenament d' un tutor, és a dir, designar una persona que vetlli per aquest menor, el cuidi i el representi en tots els actes o negocis jurídics que sigui menester.
El nomenament del tutor, de conformitat amb el que estableix la normativa civil i processal, sempre vindrà determinat per un Jutge, el qual haurà de resoldre el que escaigui, en una sentència judicial raonada que es dicti en el marc d' un procés judicial especial, celebrat amb totes les garanties.
No obstant això, per a aquest nomenament, és menester indicar que el Jutge, per designar la persona concreta que assumirà el càrrec tutelar d'aquest menor, quedarà vinculat per la designació que, si s'escau, hagués realitzat el progenitor o progenitors del menor, o bé en un testament (en cas de mort) o bé en una escriptura pública de nomenament de tutor (institució ara analitzada), per al cas de mort sense testament (o amb testament sense aquesta previsió) o per al cas de patir una malaltia neurodegenerativa o un accident traumàtic que mereixi la capacitat natural d'entendre i de voler del progenitor i, per tant, la seva capacitat per exercir la potestat parental del menor.
No obstant això, si no existís aquesta designació expressa en testament o document públic atorgat a tal efecte, el Jutge nomenarà tutor el parent més proper que pugui exercir aquest càrrec de forma adequada (com per exemple a un avi, o un oncle del menor) i, en el seu defecte, si això no fos possible o no hi hagués cap familiar idoni per al càrrec, l' autoritat judicial nomenarà alguna persona jurídica, pública o privada, sense ànim de lucre, que puguin assumir-la satisfactòriament.
Com s'acaba d'indicar en la pregunta anterior, el nomenament del tutor sempre serà realitzat per l'autoritat judicial, però, no obstant, si la persona en qüestió hagués designat quina persona en concret ha d'assumir el càrrec tutelar dels seus fills, el Jutge haurà de respectar aquesta voluntat (d'aquí aquesta denominació de delació voluntària).
Així doncs, aquesta delació voluntària es pot produir, sempre en escriptura pública:
L'atorgament d'aquest document permetrà, d'una banda, elegir la persona que preferim que dugui a terme aquesta tasca (o que no desitgem que l'assumeixi, excloent-la expressament), elecció que el jutge respectarà llevat de justificació en contra.
I, d' altra banda, ens permetrà establir les normes de l' exercici de la tutela, remuneració, facultats, limitacions, etc., la qual cosa resulta molt interessant, ja que la cura dels nostres fills es realitzarà sota les normes i directrius que nosaltres establim, per part de la persona que hàgim designat.
A més de les disposicions que es puguin establir en un testament, és interessant que els progenitors atorguin aquesta classe de document ja que el nomenament que es determini en el testament només es podrà tenir en compte en cas que el progenitor mori, però si, per exemple, el progenitor patís un accident o malaltia degenerativa que li impedís tenir cura del seu fill o fills, aquest nomenament fet en testament no es podrà tenir en compte, ja que aquesta persona encara no ha mort. Per tant, per a aquestes situacions, resulta molt interessant aquest instrument de l' escriptura de nomenament de tutor.
En aquests casos, la llei determina que tindrà preferència la voluntat del que l' hagués manifestat en darrer lloc.
Efectivament, la llei permet que, o bé en l' escriptura que s' atorgui, o bé en el testament, l' interessat pugui nomenar substituts, de manera que, si la persona designada inicialment no pot o no vol assumir el càrrec, l' assumeixi aquest substitut o substituts que es designin, i per l' ordre que es prefereixi i es plasmi en el document.
Així és. Si s' atorga una escriptura de nomenament de tutor, es comunicarà aquesta designació al Registre de Nomenaments Tutelars no Testamentaris, als efectes que quedi adequadament inscrita aquesta voluntat, de manera que, arribat el cas que procedeixi el nomenament del tutor, es pugui consultar aquest Registre per certificar si aquesta persona va realitzar alguna designació o no.
Per regla general, el càrrec tutelar es preveu que sigui exercit per una sola persona. No obstant això, com a excepcions, la llei preveu:
A més, la llei també permet la possibilitat de deixar en mans la cura personal del tutelat al tutor, mentre que l'administració del seu patrimoni quedi en mans d'un administrador.
No obstant això, com s' ha indicat, si que es poden nomenar substituts per al cas que el nomenat en primer lloc no pogués o no volgués acceptar el càrrec.
Tot i que a Catalunya es preveu que el càrrec sigui gratuït, la persona que designa tutor mitjançant escriptura pública té l' oportunitat de determinar-hi les regles que regiran en aquesta tutela i, entre d' altres, la retribució del càrrec si es desitja. En tot cas, tenen dret al reemborsament de les despeses i a la indemnització per danys per raó d' aquest exercici a càrrec del patrimoni de la persona assistida.
Per poder ser nomenat tutor d' una persona, caldrà ser major d' edat, tenir plena capacitat d' obrar i, així mateix, no estar incurs en alguna de les següents causes d' ineptitud:
En aquest cas, la normativa contempla la possibilitat de nomenar una persona jurídica (per exemple, una fundació, o ONG) que tingui entre les seves finalitats la protecció de persones necessitades d'assistència i complement en l'exercici de la seva capacitat jurídica i/o menors d'edat.
Durant l' exercici del càrrec, la normativa civil catalana estableix una sèrie d' obligacions encaminades a protegir la situació personal i patrimonial del tutelat.
La tutela s' extingeix en el cas que concorri alguna de les causes següents:
En tots aquests casos, en cessar en les seves funcions, el tutor haurà de retre el compte general justificat de la seva administració davant del jutge en el termini de tres mesos.
De conformitat amb el nou règim jurídic existent en el nostre ordenament jurídic després de l'entrada en vigor de la Llei 8/2021, aquest ja no quedarà sotmès a la tutela que, arribat el cas, s'hagués establert en base a la designació establerta en aquesta escriptura de nomenament de tutor, sinó que, si s'escau, quedarà sotmès, si fos necessari, a alguna de les mesures de suport o assistència que es preveuen en la nova normativa (vegeu la guarda de fet o la curatela, en el Dret civil comú, o l'assistència, en l'àmbit del Dret civil català).
Imprescindible aportar l' original i en vigor
Per acreditar l' existència dels fills menors d' edat respecte dels quals es vol realitzar el nomenament tutelar