És el document notarial mitjançant el qual, a la vista de la documentació aportada pel requirent i de les proves que consideri oportunes el notari, es declara notori o provat un determinat fet o circumstància del qual derivaran drets o situacions personals o patrimonials amb transcendència jurídica.
Es tracta d' un pressupost merament informatiu i no vinculant. Aquest pressupost està calculat en base a dos criteris: 1) el nostre coneixement sobre l'Aranzel Notarial (Reial Decret 1426/1989, de 17 de novembre) i 2) la nostra experiència diària en la confecció d'aquest tipus de document notarial. No obstant això, qualsevol variació (a l'alça o a la baixa) serà degudament justificada en el moment d'emetre la factura definitiva que generi el servei notarial prestat.
Com s' ha indicat en la presentació d' aquest instrument, les actes de notorietat consisteixen en una intervenció notarial en la qual, el notari, a la vista de la documentació aportada pel requirent i de les proves que consideri oportunes, declara notori o provat un determinat fet o circumstància, a la vista de la qual cosa, es derivaran drets o conseqüències jurídiques per a les persones implicades.
<ejemplo>Así pues, por ejemplo, si una persona ha sido instituida como legataria de la cantidad de 100.000 euros, con la condición de que finalice sus estudios de Grado en Derecho, este legatario, mediante un acta de notoriedad, podrá acreditar ante un Notario, mediante un acta de notoriedad, que efectivamente ha finalizado sus estudios universitarios (presentando para ello su expediente académico y el resguardo de solicitud de su título universitario), tras lo cual, presentando dicha acta de notoriedad al heredero gravado o albacea, conseguirá el abono de dicho legado.<ejemplo>
Des d' un punt de vista jurídic, de conformitat amb l' article 209 del Reglament Notarial, les actes de notorietat tenen per objecte la comprovació i fixació de fets notoris sobre els quals puguin ser fundats i declarats drets i legitimades situacions personals o patrimonials, amb transcendència jurídica.
Com s' acaba d' apuntar, les actes de notorietat permeten declarar com a notoris o provats determinats drets o situacions de les quals es deriven conseqüències en l' esfera patrimonial o personal per a determinades persones.
Partint d' aquesta base, és menester indicar que, a la pràctica, és molt habitual el recurs a aquest instrument en les situacions següents:
De conformitat amb la normativa aplicable a aquest instrument (article 209 del Reglament Notarial), en les actes de notorietat s'observaran els requisits següents:
En primer lloc, el necessari indicar que l' acta començarà amb un requeriment per part de la persona interessada davant el notari elegit. Referent a això, cal indicar que:
Dit això, si el notari elegit fos competent i accepta el requeriment, aquest practicarà, per comprovació de la notorietat pretesa, totes les proves que estimi necessàries, siguin o no proposades pel requirent.
Practicades totes les proves que siguin necessàries, es deixarà constància de totes elles, amb els seus detalls, en les actes de notorietat, així com còpia de tots els requeriments fets amb les seves contestacions, els justificants de citacions i crides, la indicació de les reclamacions presentades per qualsevol interessat, i la reserva dels drets corresponents al mateix davant els Tribunals de Justícia.
A la vista del resultat de tota aquesta activitat probatòria, el notari, si de l' examen i qualificació de les proves i del resultat de les diligències estirés justificada la notorietat pretesa, ho expressarà així, amb la qual cosa quedarà conclusa l' acta.
Així mateix, quan a més de comprovar la notorietat es pretengui el reconeixement de drets o la legitimació de situacions personals o patrimonials, es demanarà així en el requeriment inicial, i el notari emetrà judici sobre els mateixos, declarant-los formalment, si resultin evidents per aplicació directa dels preceptes legals atinents al cas.
En efecte, com s'ha indicat en preguntes precedents, en relació a les actes de notorietat cal saber que, algunes de les seves modalitats (com les actes de declaració d'hereus intestats o les que es puguin atorgar per a la immatriculació de finques) es troben regulades en la seva normativa específica, de manera que s'hauran d'observar els procediments i requisits particulars que s'hi estableixin per al seu correcte atorgament.
En una acta de notorietat es poden fer quanta activitat probatòria es consideri oportuna i sigui admesa en Dret.
No obstant això, a la pràctica, el més habitual és que els interessats, per poder acreditar aquest dret o situació que es pretén declarar notòria, aportin:
De conformitat amb la normativa reguladora d' aquesta matèria, en aquests casos, la instrucció de l' acta s' interromprà, un cop s' acrediti davant el notari en qüestió que s' ha entaulat demanda en judici declaratiu, pel que fa al fet la notorietat del qual es pretengui establir.
Aquesta interrupció es mantindrà mentre duri el procés judicial, i aquesta finalitzarà, i per tant es podrà acabar l' acta, quan la demanda en qüestió hagi estat expressament desistida, quan no s' hagi donat lloc a ella per sentència ferma o quan s' hagi declarat caducada a instància de l' actor.
En aquest cas, l' interessat haurà de contactar amb l' oficina notarial i exposar la tipologia d' acta de notorietat que requereix i, a la vista d' això, la seva necessitat serà derivada a l' oficial corresponent, el qual li contactarà i li exposarà tot el necessari per dur a terme el tràmit que es requereix, doncs atesa la disparitat d' objectes d' aquesta tipologia d' acta, els seus particulars variaran en gran mesura en funció del cas concret.
L' interessat haurà de presentar a l' oficina notarial el document o documents que acreditin el fet la notorietat del qual es pretengui.
EN NOM PROPI:
La persona signant sempre haurà de comparèixer a la notaria amb el seu DNI. En cas de tractar-se d' una persona estrangera haurà de presentar el seu passaport i NIE, ambdós originals i en vigor.
EN NOM D' UN TERCER:
La persona signant a més de comparèixer a la notaria amb el seu DNI haurà de presentar la còpia autèntica del poder notarial corresponent.
EN NOM D' UNA SOCIETAT:
La persona signant a més de comparèixer a la notaria amb el seu DNI haurà d' aportar al notari la documentació següent:
En cas que es tractés d' una empresa estrangera caldrà aportar a més: