Un pacte successori és el document notarial mitjançant el qual una persona decideix organitzar la seva herència en vida, permet, d' una banda, i amb la mateixa llibertat i amplitud que es faria en un testament, instituir hereus i, d' altra banda, lliurar-los determinats béns en el moment de la celebració del pacte i permetre que els restants béns s' adquireixin en el moment de la mort. Per tant, el pacte successori s'ha d'entendre simplement com una alternativa al testament/herència o a la donació.
Es tracta d' un pressupost merament informatiu i no vinculant. Aquest està calculat en base a dos criteris: 1) el nostre coneixement sobre l'Aranzel Notarial (Reial Decret 1426/1989, de 17 novembre) i 2) la nostra experiència diària en la preparació d'aquest tipus de document notarial. No obstant això, qualsevol variació (a l'alça o a la baixa) serà degudament justificada en el moment d'emetre la factura definitiva que generi el servei notarial prestat.
Tradicionalment, quan la major part de persones pensen en la manera com es pot ordenar la seva successió (des del punt de vista del causant) o arribar a ser hereu o, si s'escau, (des del punt de vista dels beneficiaris d'aquesta herència), recorren quasi instintivament o bé a les figures del testament o, alternativament, a falta d' aquest, a la declaració d' hereus intestats.
Aquesta concepció general de la major part de ciutadans ve corroborada per l'anunciat de manera genèrica en l'article 658 del Codi Civil, en virtut del qual la successió es defereix per la voluntat de l'home manifestada en testament (que s'anomena testamentària) i, a falta d'aquest, per disposició de la llei (que es denomina legítima o intestada).
Així doncs, quan una persona mori, per determinar la manera com la seva herència serà distribuïda, només cabrà acudir al testament que en el seu cas hagués atorgat o, en el seu defecte, a les normes legals establertes per a la successió intestada a fi de determinar, mitjançant la corresponent acta de declaració d' hereus intestats, que persones seran les hereves del causant.
La taxativitat del precepte esmentat ve així mateix reforçada pel que disposa l' article 1.271.2 del Codi Civil, en el qual s' estableix que sobre l' herència futura no es podrà, però, celebrar altres contractes que aquells l' objecte dels quals sigui practicar entre vius la divisió d' un cabal i altres disposicions particionals. Així doncs, en l' àmbit del dret civil comú, no està permesa la celebració de contractes que tinguin per objecte l' herència, de manera que no és possible realitzar negocis en els quals es tracti de disposar o comerciar amb els drets hereditaris d' una persona.
Aquesta prohibició genèrica es veu no obstant matisada per certes excepcions puntuals que poden trobar-se en el Codi Civil, com per exemple en els seus articles 826 i 827, relatius a la millora, en els quals s' estableix respectivament que:
O bé en el seu article 1.341, en el qual s' estableix que els futurs cònjuges podran donar-se abans del matrimoni, en capitulacions, béns futurs, només per al cas de mort.
Aquesta prohibició general del dret civil comú (salvant-se les escasses excepcions citades), col·lisiona no obstant amb el previst sobre aquesta matèria en determinats ordenaments jurídics forals o autonòmics, ja que el dret civil propi de determinades comunitats autònomes si que permet celebrar contractes l'objecte dels quals siguin els drets hereditaris d'una o fins i tot diverses persones els quals rebran la denominació de pactes successoris.
Un d'aquests drets civils forals que permet l'existència dels pactes successoris és sens dubte l'ordenament civil català, el qual, ja de forma enunciativa, en el seu article 411-3 del Codi Civil de Catalunya, estableix que els fonaments de la vocació successòria són l'heretament (o pacte successori d'institució d'hereu), el testament i el que estableix la llei.
Així doncs, a continuació, es tractarà de desgranar les principals característiques d' aquesta institució de dret de successions, i atesa la ubicació d' aquesta oficina notarial, centrant-se en la normativa del Dret civil propi de Catalunya, la regulació concreta de la qual cal trobar-la en el Títol III del Llibre IV de Successions del Codi Civil de Catalunya, articles 431-1 a 432-5.
De conformitat amb el Codi Civil de Catalunya, mitjançant un pacte successori, dues o més persones poden convenir la successió per causa de mort de qualsevol d' elles, mitjançant la institució d' un o més hereus i la realització d' atribucions a títol particular.
Així doncs, mitjançant un pacte successori, dues o més persones poden celebrar un contracte que tingui per objecte la successió d'ambdós o de qualsevol d'ells, podent nomenar en aquest contracte hereus o atorgar atribucions particulars a favor de les persones que desitgin (assimilables als llegats), en virtut dels quals s'assignarà al beneficiari d'aquesta atribució la titularitat d'un bé o dret concret dels obrants en el patrimoni del causant.
En aquests pactes successoris es podran establir condicions a favor dels atorgants, fins i tot de forma recíproca, o a favor de tercers, la qual cosa permet doncs que mitjançant aquest contracte, dues o més persones puguin ordenar la seva successió sense necessitat d' acudir a la institució del testament o a abocar la mateixa a les regles de la successió intestada, determinant quines persones i en quina manera esdevindran titulars del seu patrimoni (és a dir, de tots els seus béns, drets i obligacions) un cop arribada la seva mort.
A la pràctica, la figura del pacte successori (a través de l'heretament mutual i preventiu) obre la porta a atorgar una sort de testament mancomunat entre cònjuges.
Així mateix sol ser molt utilitzat per ordenar la successió de les empreses familiars, ja que entre tots els membres de la família titulars de l'activitat econòmica es pot pactar la successió dels titulars de la companyia de forma global i conjunta, determinant la titularitat de les accions o béns productius de la mateixa, i fins i tot imposant càrregues o obligacions als hereus ( com ara determinar quin membre de la família ha d' ostentar l' administració de l' empresa, exigir la indivisibilitat o alienació de la companyia, assegurar un determinat nivell d' ingressos a familiars del soci premort, etc.).
Aquest instrument també pot ser utilitzat per famílies extenses de capacitat econòmica elevada que consideren necessari distribuir el patrimoni familiar d' una manera conjunta.
Sens dubte, la primera qüestió necessària perquè es pugui celebrar un pacte successori és que tots els seus atorgants siguin de veïnatge civil català, ja que lògicament això serà condició indispensable perquè els siguin d' aplicació les previsions sobre la matèria de la normativa autonòmica.
Dit aquests, de conformitat amb el Codi Civil de Catalunya, es pot atorgar pactes successoris només amb les persones següents:
Així doncs, com es pot observar, només poden atorgar un pacte successori persones que entre si presentin el grau de parentiu exigit per la llei que s' acaba d' exposar.
No obstant això, en els pactes successoris també es podran veure involucrades terceres persones no incloses en aquest cercle familiar, ja que de conformitat amb la normativa catalana, en els pactes successoris és possible fer heretaments o atribucions particulars de béns o drets a favor de terceres persones no incloses en aquest cercle familiar de possibles atorgants, tenint en compte no obstant les particularitats següents:
Per poder atorgar un pacte successori cal ser major d'edat (el que implica tenir divuit anys complerts) i així mateix gaudir de plena capacitat d'obrar, és a dir, trobar-se en ple exercici de la seva capacitat natural d'entendre i voler els seus actes i les conseqüències d'aquests.
No obstant això, cal precisar que respecte dels atorgants que ostentin la condició de simples tercers afavorits, si a aquests no se' ls imposa cap càrrega, poden consentir el pacte successori en la mesura de la seva capacitat natural, per mitjà dels seus representants legals o amb l' assistència d' un curador.
Com ja s' ha indicat en les preguntes precedents, mitjançant el pacte successori dues o més persones poden disposar de la seva successió per causa de mort de qualsevol d' elles, mitjançant la institució d' un o més hereus i la realització d' atribucions a títol particular.
En aquest sentit estableix el Codi Civil de Catalunya que en el pacte successori es pot ordenar la successió amb la mateixa amplitud que el testament, de manera que els atorgants poden fer heretaments i atribucions particulars, fins i tot d' usdefruit universal. Així mateix:
Així mateix, és menester indicar que també és possible la imposició de càrregues als afavorits, les quals hauran de figurar expressament en el pacte, així com expressar en el pacte successori la finalitat que pretén assolir-se amb l' atorgament, si això tingués caràcter determinant.
A tall enunciatiu, prossegueix l' esmentat precepte establint que les càrregues podran consistir, entre d' altres, en la cura i atenció d' algun dels atorgants o de tercers, i la finalitat, també entre d' altres, en el manteniment i continuïtat d' una empresa familiar o en la transmissió indivisa d' un establiment professional.
Com s' ha indicat, a través del pacte successori es pot, com a qüestió més rellevant, realitzar heretaments, en virtut dels quals es confereix a la persona o persona instituïdes la qualitat de successores universals de l' heretant, amb caràcter irrevocable, essent a més la qualitat d' hereu conferida en heretament inalienable i inembargable. Així doncs, mitjançant l' heretament constituït en pacte successori, els atorgants d' aquest poden nomenar els seus hereus de la mateixa manera que ho farien en un testament, però amb les particularitats concretes que ja s' han exposat.
Així mateix, els heretaments podran presentar les següents tipologies concretes que els diferencien:
Vistes doncs les principals variants que els heretaments realitzats en pacte successori poden presentar, cal prosseguir analitzant aquesta figura i altres particularitats que presenta. Així doncs:
En primer lloc, cal deixar constància que, de conformitat amb la normativa civil catalana, l' heretant podrà reservar-se béns, quantitats de diners o la part del seu patrimoni que consideri, per disposar-ne lliurement en donació, codicil, memòria testamentària o pacte successori posterior. Així mateix, l' heretant podrà assignar al pagament de les llegítimes que corresponguin els béns o diners que consideri oportunes, tenint en compte no obstant que l' esmentada assignació no concedeix als legitimaris cap dret sobre ella durant la vida de l' heretant.
Una altra qüestió de vital importància que sens dubte és necessària tenir en compte és que en atorgar-se un pacte successori vàlid que contingui un heretament, aquest revoca el testament, el codicil, la memòria testamentària i la donació per causa de mort anteriors al seu atorgament, encara que siguin compatibles amb el mateix (Així doncs, si s'institueix hereu en pacte successori, els seus atorgants han de tenir en compte que totes les disposicions mortis causa relatives als seus drets successoris, realitzades amb anterioritat, esdevindran ineficaces). No obstant això, les que es realitzin amb posterioritat, si l'heretament és preventiu o s'hi hagués permès mitjançant una reserva de disposar (figura que s'acaba de tractar), si que seran eficaces.
Pel que fa a la transmissibilitat de la qualitat d' hereu, el pacte successori, en tractar-se d' un pacte entre els seus atorgants, parteix del principi de no transmissibilitat, de manera que, si l' hereu instituït en el pacte successori premoreix el causant, l' heretament esdevé ineficaç, llevat que s' hagués convingut una altra cosa al respecte.
No obstant això, si no existís disposició en contrari, si l' hereu instituït en heretament és descendent del causant i premor a aquest deixant cridats a la seva herència, transmet a aquests la seva qualitat d' hereu contractual, tenint en compte que, si existissin diversos fills o descendents hereus de l' hereu premort abintestat, l' heretant pot escollir-ne un, en escriptura pública irrevocable o en testament, com a substitut de l' heretament.
<ejemplo>A modo de ejemplo, para que se comprenda mejor esta disposición, la normativa catalana establece que, si no se dice lo contrario, si en un pacto sucesorio un abuelo llamado Jaime nombra heredero a su hijo Juan (el cual a su vez tiene 2 hijas llamadas María y Ana, es decir, 2 nietas de Jaime), y Juan fallece antes que su padre Jaime, María y Ana devienen herederas contractuales de su abuelo Jaime. Y, asimismo, si Juan hubiere fallecido sin testamento, su abuelo Jaime podrá, mediante una escritura pública posterior o un testamento, designar como su heredera a cualquiera de ellas.<ejemplo>
Finalment, cal indicar que, pel que fa a l'obertura de la successió cal tenir en compte que un cop mort l'heretant, els hereus instituïts en el pacte successori no poden repudiar l'herència (llevat que l'hereu fos una persona no atorgant del pacte), però si que podrà acceptar-la a benefici d'inventari.
De conformitat amb el que disposa el Codi Civil de Catalunya, perquè els pactes successoris siguin vàlids s' han d' atorgar en escriptura pública, la qual podrà contenir també estipulacions de protocol familiar i altres estipulacions no successòries, però no disposicions d' última voluntat.
Així doncs, per poder atorgar un pacte successori caldrà acudir a un notari públic per atorgar la corresponent escriptura, la qual s' haurà d' ajustar als requisits legalment establerts per la Llei catalana i la normativa notarial, així com recollir totes les estipulacions i pactes que desitgin incloure els atorgants.
En aquest aspecte cal així mateix deixar constància que:
Pel que fa a la publicitat dels pactes successoris, cal indicar que aquests s'han de fer constar en el Registre d'Actes d'Última Voluntat, en la forma, termini i amb abast establerts per la norma que el regula (vegeu Annex II del Decret de 2 de juny de 1944, pel qual s'aprova amb caràcter definitiu el Reglament de l'organització i règim del Notariat).
Amb aquesta finalitat, el mateix notari que autoritzi l' escriptura en virtut de la qual es constitueixi el pacte successori haurà de fer la comunicació pertinent. Així mateix, l' existència dels pactes successoris podrà gaudir de la publicitat registral que a continuació es detalla:
Una de les qüestions que sens dubte més diferencia el pacte successori del testament és la possibilitat de modificació del mateix, ja que a diferència del que succeeix amb el primer, en el qual el seu atorgant en qualsevol moment pot modificar-lo o revocar-lo de forma unilateral, els pactes successoris només poden ser modificats mitjançant el concert de tots els atorgants.
Així ho estableix de forma clara i taxativa en el seu article 431-12 del Codi Civil de Catalunya, en el qual s' estableix que el pacte successori i les disposicions que conté es poden modificar i resoldre mitjançant acord dels atorgants formalitzat en escriptura pública.
Dit això, com a qüestions particulars aplicables a la seva modificació, cal precisar a més:
No obstant això, la regla general exposada, existeixen una sèrie de supòsits en els quals és possible la revocació unilateral per part de qualsevol dels atorgants. Aquestes circumstàncies taxades són les següents:
Així mateix, és possible la revocació unilateral del pacte successori quan concorri alguna de les causes d'indignitat successòria (vegeu sobre això les causes concretes expressades en l'article 412-3 del Codi Civil de Catalunya, entre les quals per exemple destaquen l'atemptat contra la vida del causant, les lesions greus o delictes contra la integritat moral del mateix, entre d' altres).
Quant a la manera com s'ha d'exercir la facultat de revocació unilateral, és menester indicar que aquesta voluntat de revocació s'haurà de manifestar en escriptura pública i notificar-se als altres atorgants del pacte, podent les persones afectades per la revocació oposar-se en la mateixa forma autèntica (és a dir, atorgant la corresponent escriptura pública) en el termini d'un mes a comptar de la recepció de la notificació (o en cas de no poder-se realitzar aquesta notificació, per via judicial en el termini d' un any des d' aquesta revocació). En cas que no es produeixi aquesta oposició, el pacte o disposició quedaran sense efecte.
Finalment, pel que fa a les crisis matrimonials o de convivència, cal precisar que la nul·litat del matrimoni, la separació matrimonial i el divorci, o bé l'extinció d'una parella estable, de qualsevol dels atorgants no altera l'eficàcia dels pactes successoris, llevat que s'hagués pactat una altra cosa en l'escriptura de constitució d'aquest pacte.
Pel que fa a la nul·litat dels pactes successoris, cal destacar que com a causes de la mateixa cal diferenciar entre:
Pel que fa al termini per a l' exercici de l' acció de nul·litat, cal indicar que abans de l' obertura de la successió convinguda en el pacte successori, només estaran legitimats per exercir-la els atorgants del pacte, mentre que posteriorment, és a dir, una vegada morta la persona en qüestió i oberta la seva successió, estaran legitimats per exercir l'acció judicial de nul·litat totes les persones a qui pot beneficiar la declaració de nul·litat, disposant d'un termini de 4 anys per a això a comptar des de la mort del causant.
En qualsevol cas, en relació amb això cal tenir en compte que la nul·litat d'una disposició convinguda no determina la nul·litat de les altres disposicions fetes pel mateix atorgant o pels altres, llevat que es tracti de disposicions correspectives o que del context del pacte resulti que la disposició no hauria estat feta sense la disposició declarada nul·la.
La constitució d' un pacte successori i la subsegüent designació d' heretament o d' atribució particular generen una adquisició patrimonial a favor de la persona designada, la qual es podrà materialitzar en vida de l' heretant o bé a la seva mort, com ja s' ha pogut veure al llarg de les diferents preguntes relatives a aquesta institució.
A efectes tributaris, en ambdós supòsits aquesta adquisició patrimonial tindrà la consideració d' adquisició gratuïta mortis causa, la qual cosa determinarà la seva subjecció a l' Impost sobre Successions i Donacions. Així ho estableix l'article 3 de la Llei Reguladora d'aquest impost (Llei 29/1987, de 18 de desembre) afirmant que constitueix fet imposable del mateix l'adquisició de béns i drets per herència, llegat o qualsevol altre títol successori, així com la interpretació que d'aquesta normativa ha realitzat la Direcció General de Tributs sobre la matèria (Veure consulta vinculant V1521-14 de 10 de juny de 2014).
Pel que fa a la tributació del pacte successori per l'Impost de la Renda de les Persones Físiques, cal afirmar que de conformitat amb l'article 6.4 de la seva llei reguladora (Llei 35/2006, de 28 de novembre), no estarà subjecta a l'Impost de la Renda de les Persones Físiques la renda que es trobi subjecta a l'Impost sobre Successions i Donacions.
No obstant això, des de l'òptica del pacte, si es produeixen transmissions de present de béns o drets, això provocarà una alteració en la composició del seu patrimoni (és a dir, uns guanys o pèrdues patrimonials per la diferència entre el valor d'adquisició i de transmissió d'aquests béns o drets), que estarà subjecta a tributació per aquest impost.
Per atorgar una escriptura de constitució de pacte successori simplement caldrà contactar amb l' oficina notarial i concertar una cita en el dia i hora que més convingui als atorgants. El dia i hora acordats, els atorgants simplement hauran d'acudir a l'oficina notarial proveïts de la documentació necessària (consultar apartat de documentació necessària) per signar l'escriptura corresponent, la qual serà redactada en base al contingut legal mínimament exigible i a les previsions i necessitats dels clients en qüestió.
N'hi ha prou que la persona que desitja signar el pacte successori acudeixi a la notaria amb el seu DNI. No obstant això, és imprescindible que aquesta persona ostenti el veïnatge civil català. És a dir, haver nascut a Catalunya, o bé, portar-hi residint més de 10 anys de forma continuada.
En aquells supòsits, on el pacte successori requereixi la intervenció de més persones (normalment els mateixos hereus o afavorits en la majoria de les ocasions). Caldrà que hi hagi un vincle familiar o parentiu entre ells. Per acreditar aquest vincle aportar el llibre de família, o el certificat literal de naixement, o el certificat literal de matrimoni, tots ells expedits pel Registre Civil corresponent.
Només quan el pacte successori porti amb si aparellada el lliurament immediat de béns o drets, caldrà identificar correctament els béns o drets concrets que són objecte d' aquest pacte successori. Com per exemple: escriptures de propietat de béns immobles, de constitució de societats, de compravenda d' accions o participacions socials, el permís de circulació d' un vehicle a motor, certificat bancari de titularitat i saldo del compte o producte financer, etc.