El document públic electrònic: Conceptes bàsics que s' han de manejar
22/6/2023
Temps de lectura:
Compartir:
Altres diversos

El document públic electrònic: Conceptes bàsics que s' han de manejar

-Episodi 1-
En aquest article trobaràs

En pocs mesos, Espanya viurà una veritable revolució en el sector notarial, gràcies a la implantació del protocol electrònic i la possibilitat d'atorgar documents públics de forma telemàtica, tot això de la mà de la recent Llei 11/2023. Així doncs, en molt pocs mesos, serà possible signar escriptures a través de videoconferència, i obtenir còpies autèntiques electròniques i còpies simples electròniques de les mateixes.

Així mateix, és una realitat que, en ple any 2023, fruit de l'adopció de les noves tecnologies per àmplies capes de la societat, cada vegada és més comú que, en l'àmbit privat, moltes persones recorrin de forma habitual als documents electrònics i la signatura digital com a mitjans per instrumentar i formalitzar les seves relacions jurídiques (com per exemple, en la signatura de contractes de lloguer, contractes de reserva o "d'arrossegaments" en el marc d'una compravenda immobiliària, contractes de subministraments, documentació bancària, etc.).

A la vista d'aquesta realitat, i de les múltiples consultes i dubtes que em plantegen al respecte els ciutadans quan acudeixen al meu despatx notarial a formalitzar els seus documents públics, he considerat convenient abordar aquesta qüestió en un article divulgatiu, en el qual, a través del meu sistema tradicional de pregunta – resposta breu, tractaré d'abordar la qüestió de forma simple i didàctica, perquè qualsevol ciutadà interessat en la qüestió pugui comprendre adequadament aquests fenòmens, les seves característiques, diferències, i avantatges i inconvenients.


Quines diferències hi ha entre celebrar un contracte en un document privat o en un document públic tradicional?

Tradicionalment, des de temps immemorials, quan qualsevol persona vol formalitzar un acte o negoci jurídic (com, per exemple, una compravenda, un contracte de lloguer, etc.), i plasmar-lo per a la seva constància i efectes en un document físic, pot optar per dues grans vies, a saber:

  • El document privat.
  • El document públic.

En el cas del document privat "tradicional", aquest consisteix en un escrit, plasmat en suport paper, en el qual una o més persones formalitzen i plasma un acte o negoci jurídic.

<ejemplo>Así pues, por ejemplo, si Clara es propietaria de un piso que quiere alquilar, y alcanza un acuerdo para ello con Manuel, Clara y Manuel formalizarán su contrato de alquiler en un documento privado, esto es, un documento elaborado por ellos mismos (o con la asistencia de un abogado), y firmado por Clara y Manuel de forma manuscrita.<ejemplo>

Per contra, un document públic "tradicional" és també un escrit, plasmat en suport paper, en el qual una o diverses persones formalitzen un acte o negoci jurídic, però amb la particularitat clau que aquest s'atorga davant de Notari, això és, un funcionari públic al qual la llei li confereix l'autoritat de la fe pública, és a dir, la facultat de certificar davant tota la societat que els fets que consten en aquest document són autèntics

Les diferències entre tots dos són molt importants, el fet de la participació del notari en aquest contracte afegeix a aquest document qualificat de "públic" de les següents garanties que no té el document privat:

  • El notari identificarà les parts, amb els seus respectius documents d' identitat oficials, per verificar així que efectivament són els qui afirmen ser.
  • El notari verificarà la seva capacitat jurídica o de discerniment, assegurant així que les persones que protagonitzen aquest acte o negoci jurídic es troben en plenes facultats intelectives i volitives per prestar el seu consentiment vàlid al mateix.
  • El notari comprovarà que les persones que compareixen tenen la legitimació necessària per protagonitzar l'acte o negoci jurídic que es tracti (per exemple, en la compravenda d'un immoble, el Notari verificarà que el venedor és realment el propietari de l'immoble que es vol transmetre i que no hi ha cap limitació legal que li impedeixi la seva venda).
  • El notari vetllarà per l' adequació a la legalitat de l' acte o negoci jurídic que es pretengui formalitzar, assegurant que tots els pactes o estipulacions compleixen amb la normativa vigent, evitant amb això futures controvèrsies entre les parts.
  • El notari informarà i assessorarà els intervinents sobre els drets, obligacions i conseqüències jurídiques (civils, administratives, fiscals, etc.) que es derivin de l'acte o negoci jurídic que formalitzen.
  • El notari custodiarà el document signat per les parts contractants evitant així qualsevol manipulació posterior. I lliurarà als signants una còpia autèntica (amb valor d'original) del document signat a cadascuna de les parts.

Per tant, crec que són molt perceptibles els avantatges que presenta signar un contracte davant notari (document públic), davant l'opció de fer-ho de forma particular entre les parts sense intervenció del notari (document privat).

Faig aquesta clara distinció a l'inici del meu article perquè es tingui en tot moment present abans d'entrar en la contractació electrònica i es pugui complicar la qüestió al respecte per l'aparició de més actors com són els anomenats tercers de confiança.


El document públic tradicional té més avantatges que el document privat?

Efectivament, el document públic, a més de tots els aspectes positius abans indicats (recordem el document que se signa davant notari) concedeix altres beneficis addicionals com, per exemple:

  • La força executiva del document públic (que permet en moltes ocasions fer valer el seu compliment judicialment d'una forma molt més ràpida que el document privat).
  • L ' accés al Registre de la Propietat i, per tant, el quedar protegits davant terceres persones alienes inicialment al contracte formalitzat.
  • La possibilitat de constituir determinats drets, doncs en casos concrets, la forma d'escriptura pública és requisit indispensable per a la vàlida constitució d'un dret (com, per exemple, succeeix en el cas de béns immobles).

<ejemplo>Así pues, siguiendo nuestro ejemplo anterior, si Clara, propietaria de ese piso que hemos comentado, ahora, en lugar de alquilarlo, desea venderlo, y alcanza un pacto con Manuel a tal efecto, lo más adecuado para los intereses de ambas partes sería formalizar esa compraventa en escritura pública, pues ello dotaría al negocio de la máxima seguridad jurídica, tanto para Clara como para Manuel, asegurando así que la compraventa se adecúa a la legalidad vigente y que Manuel, como nuevo propietario, puede inscribir su derecho de propiedad en el Registro de la Propiedad, otorgándole así al mismo la máxima seguridad posible.<ejemplo>

Com podem veure doncs, en definitiva, les diferències entre formalitzar un acte o negoci jurídic en un document privat o públic són molts, essent els avantatges del document públic molt superiors, com s' ha pogut apreciar.


Què succeeix quan apareix un problema o conflicte legal sobre un contracte signat?

A la pràctica és freqüent que, després de formalitzar un acte o negoci jurídic, i plasmar-lo en un document "tradicional" en suport paper, a resultes del mateix es generi un conflicte jurídic, el qual, finalment desemboqui en un litigi davant d'un jutjat.

<ejemplo>Siguiendo nuestro ejemplo, imaginemos que Clara, una vez firmado su contrato de alquiler con Manuel (donde pactaron una renta mensual de 500 € y con entrada en la vivienda en el plazo de 1 mes), durante ese tiempo se arrepiente de ello, porque aparece un nuevo inquilino que le ofrece 700 €, de modo que Clara finalmente no entrega las llaves del piso a Manuel, y lo hace a este otro inquilino, con lo cual Manuel se queda sin el piso al que tenía derecho en base a ese contrato de alquiler firmado, con todos los perjuicios personales que ello le pudiera suponer.<ejemplo>

Davant d'aquesta situació, Manuel, si vol fer valer els seus drets, haurà d'interposar una demanda judicial contra Clara. Vam analitzar aquesta qüestió diferenciant si el contracte d'arrendament en qüestió es va signar en document privat (l'habitual per a aquest tipus de contractes a la pràctica) o si s'hagués signat en document públic (és a dir, davant de Notari).

ESCENARI 1: RESOLUCIÓ DEL CONFLICTE CONTRACTUAL QUE TÉ EL SEU ORIGEN MITJANÇANT DOCUMENT PRIVAT EN SUPORT PAPER

Com indiquem, en cas que aquest contracte de lloguer s'hagués formalitzat en document privat, Manuel, per fer valer els seus drets, haurà d'interposar la corresponent demanda judicial contra Clara, i aportar a aquest procés judicial, com a prova principal de la seva pretensió, aquest contracte de lloguer signat en el document privat.

Així les coses, interposada aquesta demanda judicial, si Clara, com a demandada, per aconseguir un resultat positiu per als seus interessos en aquest procés judicial, basa la seva estratègia a al·legar que aquest contracte de lloguer és fals (perquè ella no el va signar, perquè Manuel se l'ha inventat, etc.), en aquest cas, una vegada notificada la demanda, en el moment processal oportú haurà d'impugnar l'autenticitat d'aquest document privat, això és, al·legar que aquest no és autèntic o real.

<ejemplo>En tal caso, para estos supuestos, la ley procesal establece que la parte que lo haya presentado (en nuestro caso, Manuel) deberá pedir el cotejo pericial del documento (esto es, que un perito experto verifique si la letra y/o firma del documento corresponde a la persona cuya autoría se le atribuye presuntamente) o, en su caso, proponer cualquier otro medio de prueba que resulte útil y pertinente a tal efecto. Como vemos pues, en nuestro ejemplo concreto, Manuel, pese a haber firmado su contrato de alquiler y tener todo el derecho del mundo a vivir en esa vivienda, para poder hacer valer sus derechos, al constar en un documento privado cuya autenticidad se ha puesto en duda, se verá obligado a demostrar que dicho contrato de alquiler es auténtico y que el mismo fue realmente firmado con Clara, con todas las dificultades probatorias que ello puede suponer y con el coste económico adicional que también le supondrá demostrar que ello es así.<ejemplo>

ESCENARI 2: RESOLUCIÓ DEL CONFLICTE CONTRACTUAL FORMALITZAT EN DOCUMENT PUBLIC DAVANT NOTARI

Per contra, en cas que aquest contracte de lloguer s'hagués formalitzat en un document públic (això és, una escriptura davant de Notari), la situació, com veurem a continuació, canviaria radicalment.

Així doncs, un cop interposada la demanda i aportat aquest contracte de lloguer formalitzat en escriptura pública (per part de Manuel), si Clara novament basés la seva estratègia judicial a al·legar la falsedat o inexactitud del document aportat i, com a conseqüència d'això, impugnés l'autenticitat del document públic, com veurem, la forma de procedir seria molt diferent.

<ejemplo>En estos casos, tal y como establece la ley procesal, en el improbable caso de que se impugnare la autenticidad de un documento público (pues la ley establece sobre los mismos una presunción de veracidad, conforme los documentos públicos harán prueba plena del hecho, acto o estado de cosas que documenten, de la fecha en que se produce esa documentación y de la identidad de los fedatarios y demás personas que, en su caso, intervengan en ella), el Letrado de la Administración de Justicia (que es un funcionario del Juzgado) se desplazará hasta la Notaría donde se hubiere formalizado la compraventa (en este caso) y procederá al cotejo del documento, esto es, a comparar la copia aportada al proceso con la matriz original de la escritura custodiada por el Notario.<ejemplo>

<ejemplo>Si de este cotejo o comprobación resulta la autenticidad o exactitud del documento (lo que ocurrirá en el 99 % de los casos, salvo anomalía extraña), la ley determina que dicha escritura pública aportada al proceso desplegará plenos efectos probatorios y que, asimismo, las costas y gastos que hubiere originado el cotejo o comprobación correrán a cargo de quien hubiese formulado la impugnación (en nuestro caso, de Clara). Además, la ley también establece la posibilidad de que el Tribunal imponga multas de hasta 600 euros, si la impugnación hubiese sido temeraria (esto es, carente de todo fundamento o razonabilidad).<ejemplo>

<ejemplo>Como podemos apreciar pues, en este caso, como Manuel ha firmado su contrato en documento público, si se pone en duda la autenticidad del mismo, él no tiene que hacer nada, ni demostrar nada, ni gastarse dinero en peritos o cualquier otra prueba, pues simplemente, un funcionario del juzgado compara la escritura aportada con la original que custodia el Notario que la autorizó y verifica si ese documento es real y verídico, o no, con todas las facilidades, seguridad y garantía que ello ofrece, en este caso, a Manuel.<ejemplo>

En definitiva, i a tall de resum de tot el desenvolupat, com podem veure, les conseqüències i efectes de veure's incurs en un litigi on l'element de prova clau és un document "tradicional" en suport paper varien molt, en funció de si aquest és un document privat o un document públic, doncs:

  • En el cas del document privat, correspon a la part que l'aporta provar que aquest és real i autèntic (amb totes les dificultats de prova que això pot suposar, a més del cost econòmic).
  • Mentre que, en el cas del document públic, aquesta discussió no es produeix, ja que si alguna de les parts al·legui la manca d'autenticitat del document (cosa molt improbable per cert), aquesta es pot verificar d'una forma molt fàcil, ràpida, senzilla i segura, amb tota la garantia i seguretat que això suposa per a la part que pretén fer valer els seus drets i interessos legítims en base a aquesta escriptura o document públic.

Per tant, com resulta fàcil d' entendre, és molt més segur i fiable per a qualsevol persona formalitzar els seus actes i negocis jurídics davant de Notari, en un document públic, que no en un document privat, doncs en cas que apareguin problemes, i acabem en un litigi, acreditar l' existència i veracitat del document del qual resulten els nostres drets és infinitament més fàcil i segura en el cas del document públic que en el cas de documents privats.

Fins aquí, he tractat de deixar clara la diferència de celebrar un contracte o no davant notari. Tenint clara aquesta idea bàsica i inicial vam traslladar-los al món digital i de la contractació electrònica.

Què és un document electrònic?

Arribats a aquest punt, el cert és que, des de fa ja molts anys, amb l'adveniment de les noves tecnologies, la informàtica i els dispositius electrònics, la major part de les persones, a més de formalitzar actes i negocis jurídics en documents físics, de forma "tradicional", celebrem multitud de contractes de forma electrònica.

<ejemplo>Pensemos, por ejemplo, cada vez que compramos un producto por internet (vía Amazon por ejemplo), contratamos un servicio (por ejemplo, una nueva línea de telefonía o un seguro) o, también por ejemplo, en el sector inmobiliario, donde cada vez es más habitual firmar contratos de reserva o “de arras” vía electrónica.<ejemplo>

En definitiva, com veiem, és una realitat que les noves tecnologies, els ordinadors, els smartphones, etc., en ple 2023, juguen un paper fonamental en les nostres vides, de manera que cada vegada és més habitual que els ciutadans i les empreses formalitzin els seus contractes en format electrònic, a través de dispositius electrònics (ordinadors, telèfons, tauletes, etc.).

A la vista d' això, tenint en compte les rellevants conseqüències jurídiques que poden derivar-se de qualsevol contracte subscrit en format electrònic, cal entendre adequadament què és un document electrònic, quina és la seva regulació bàsica i quins són els seus elements clau, per així, poder desenvolupar-nos correctament en aquest àmbit de la contractació.

Així les coses, per poder definir què és un document electrònic i quina és la seva regulació bàsica, cal indicar en primer lloc que, en l'àmbit de la Unió Europea, la normativa de referència vindrà determinada pel Reglament (UE) Nº 910/2014, del Parlament Europeu i del Consell, de 23 de juliol de 2014, relatiu a la identificació electrònica i els serveis de confiança per a les transaccions electròniques en el mercat interior (AQUÍ ho pot consultar si ho desitja). L'esmentat Reglament (conegut també comunament com a Reglament eIDAS), que neix amb la voluntat de crear un clima de confiança en les transaccions electròniques dins la Unió Europea, és doncs, com s'indica, la norma de referència que haurem de tenir en compte per definir què és un document electrònic, així com quins són els seus elements claus.

Partint d'aquesta base, l'article 3 del Reglament eIDAS defineix el document electrònic com a "tot contingut emmagatzemat en format electrònic, en particular, text o registre sonor, visual o audiovisual".

<ejemplo>Así pues, por ejemplo, en el ámbito de la contratación privada, es perfectamente posible que si Juan es propietario de un coche, que quiere vender a María, Juan y María formalicen ese contrato de compraventa del vehículo a través de un documento electrónico, esto es, un contrato redactado en un ordenador, por ejemplo, en formato Word, el cual posteriormente es firmado digitalmente por ambas partes.<ejemplo>

Així mateix, en l'àmbit del nostre ordenament jurídic intern, també haurem de tenir en compte la Llei 6/2020, d'11 de novembre, reguladora de determinats aspectes dels serveis electrònics de confiança (AQUÍ pot consultar-la si ho desitja).


Què és una signatura electrònica?

Com acabem de veure en la pregunta anterior, és possible, i molt habitual, que cada vegada més, moltes persones i empreses formalitzin els seus contractes a través de documents electrònics, la qual cosa, ens obre la següent pregunta o reflexió clau:

Com hem vist fins al moment, en l' apartat anterior, quan qualsevol persona formalitza un document en suport paper, per plasmar el seu consentiment en el mateix, el signa de forma manuscrita, estampant la seva signatura de puny i lletra amb un bolígraf. No obstant això, si la contractació d'un producte o servei es formalitza en un document electrònic, com es plasma aquest consentiment de les parts contractants? Doncs ni més ni menys, que, a través de la signatura electrònica, la qual, analitzarem a continuació.

Així doncs, com acabem de veure, la signatura electrònica és l' instrument tècnic que, en el marc d' un document electrònic, ens permet verificar tècnicament que aquest document electrònic ha estat signat per una persona concreta i que, així mateix, aquest no ha estat alterat o manipulat per cap de les parts.

<ejemplo>Siguiendo nuestro ejemplo anterior, para que ese contrato electrónico de compraventa de un coche firmado por Juan y María tenga plena validez y ofrezca seguridad jurídica a todas las partes, es necesario poder asegurar que el mismo ha sido firmado por Juan y María (y no por otras personas) y que el contenido del contrato es el original, sin alteraciones o modificaciones (para, por ejemplo, asegurar que el precio pactado fue de 10.000 €, y no otro que se hubiere establecido mediante una falsificación, alteración o modificación posterior del documento).<ejemplo>

Dit això, des d' un punt de vista tècnic, la signatura electrònica pot ser definida com un conjunt de dades electròniques, associades a un document electrònic, la missió del qual és la d' identificar el signant del document de manera inequívoca, així com la d' assegurar la integritat d' aquest document digital signat.

Partint d' aquesta base, el Reglament eIDAS diferencia tres tipologies de signatures electròniques, depenent del seu grau de seguretat:

1. SIGNATURA ELECTRÒNICA SIMPLE:

En primer lloc, trobem l' anomenada signatura electrònica simple, que com el seu nom indica, és aquella que té un grau de complexitat menor i que, per tant, ofereix un grau de seguretat i fiabilitat menor.

<ejemplo>Para comprenderlo mejor, sin duda, nada mejor que un ejemplo: Seguro que la mayoría de nosotros hemos empleado firma electrónica simple cuando, por ejemplo, nos hemos dado de alta en plataformas como Netflix o Spotify. En estos casos, como podemos ver, como consumidores, hemos contratado un servicio (que tiene un coste) vía internet, con unas condiciones y términos de uso, las cuales hemos aceptado a través de un procedimiento de contratación digital, esto es, sin firmar ningún documento en papel físico.<ejemplo>

Anem a continuació a aprofundir en la signatura electrònica simple, per comprendre millor què és i com funciona:

  • Són les més senzilles i ràpides d' utilitzar, i les menys segures, ja que no existeix cap estàndard de seguretat predefinit pel Reglament eIDAS.
  • El signant del document presta el seu consentiment al document mitjançant un procediment establert per un proveïdor de serveis, aplicació o programari que hagués creat el document (com per exemple, marcant una casella de consentiment, introduint un codi PIN associat a un nom o número d'usuari, o inserint una signatura gràfica).
  • S' empra en la pràctica per a documents d' escassa rellevància jurídica i amb baix risc per a les parts.
  • Exemples d' ús: Alta en plataformes digitals, acceptació de termes i condicions legals amb empreses, fitxatges horaris d' empleats, lliuraments de paqueteria, contractació de serveis hotelers, etc.

2. SIGNATURA ELECTRÒNICA AVANÇADA:

En segon lloc, trobem l' anomenada signatura electrònica avançada, que com el seu nom indica, atesa la seva complexitat tècnica més elevada o avançada, ofereix un major grau de seguretat jurídica, com veurem.

<ejemplo>Así pues, de nuevo, nada mejor que un ejemplo para ilustrarnos: Hoy en día es muy habitual que, cuando cualquier persona quiere adquirir un inmueble, formalice previamente un contrato de reserva o “contrato de arras” en documento privado, el cual se instrumenta a través de un agente inmobiliario mediante un documento electrónico firmado con un sistema de firma electrónica avanzada, como por ejemplo Signaturit, donde, gracias a esta empresa privada, reconocida como prestador de servicios de confianza, se pueden firmar documentos electrónicos que ofrecen garantías técnicas de identificación del firmante y de invariabilidad del documento firmado.<ejemplo>

Anem a continuació a aprofundir en la signatura electrònica avançada, per comprendre millor què és i com funciona: 

  • Signatures electròniques amb un nivell de seguretat ja més avançat, que compleixen amb els requisits que estableix l ' article 26 del Reglament eIDAS, en concret:
  • Estan vinculades a un signant de manera única.
  • Permeten la identificació del signant.
  • Han estat creades utilitzant dades de creació de la signatura electrònica que el signant pot utilitzar amb alt nivell de confiança i sota el seu control exclusiu.
  • Estan vinculades amb les dades signades de manera que qualsevol modificació ulterior del document és detectable.
  • Com veiem, són signatures electròniques que ofereixen un nivell de seguretat jurídica elevat, ja que permeten identificar indubitadament la persona que ha signat el document, així com assegurar que aquest no ha patit cap alteració, un cop signat.
  • A la pràctica, aquesta tipologia de firmes digitals és ofertes pels anomenats "prestadors de serveis de confiança", això és, empreses o institucions que proporcionen serveis electrònics capaços de crear, verificar i validar signatures electròniques. Si desitja obtenir més informació al respecte, AQUÍ podrà trobar informació d' interès, en l' àmbit nacional.
  • Exemples d'ús: Com hem vist, signa, per exemple, mitjançant Signaturit, de contractes vinculants de reserva d'un immoble, d'un contracte "d'arrossos", d'un contracte de lloguer, etc.

3. SIGNATURA ELECTRÒNICA QUALIFICADA:

En tercer i últim lloc, trobem l' anomenada signatura electrònica qualificada, que com veurem, és la que ofereix el major grau de seguretat jurídica existent en l' àmbit de la contractació electrònica privada.

<ejemplo>Así pues, de nuevo, nada mejor que un ejemplo para ilustrarnos: Cuando cualquier ciudadano debe presentar un documento oficial o solicitud ante la administración vía electrónica (Agencia Tributaria, Seguridad Social, etc.), va a necesitar disponer de una firma electrónica cualificada (vía DNI electrónico, certificado de la FNMT, etc.) para poder firmar digitalmente el documento y que el mismo tenga validez ante dicha administración.<ejemplo>

Anem a continuació a aprofundir en la signatura electrònica avançada, per comprendre millor què és i com funciona:

  • Estan basades en un certificat qualificat de signatura electrònica.
  • Com veiem, són firmes electròniques que ofereixen el major nivell de seguretat jurídica a l' hora d' identificar el signant i assegurar la integritat i invariabilitat del document, ja que es creen en base a unes condicions tècniques, regulades pel Reglament eIDAS, que ofereixen les majors garanties de seguretat informàtica existents.

    Per exemple, es pot obtenir aquesta classe de certificat de signatura electrònica a través de la Fàbrica Nacional de La Moneda i Timbre (AQUÍ pot trobar més informació al respecte), on, com a requisit necessari, l'interessat s'haurà d'identificar físicament en una seu de l'Administració Pública (o en el seu cas via DNIe), assegurant així que el titular d'aquest certificat digital és la persona que efectivament diu ser.
  • Per disposar d'aquest tipus de signatura electrònica, cal recórrer als serveis d'un "proveïdor de serveis electrònics de confiança qualificats" (AQUÍ pot trobar el llistat reconegut per l'estat espanyol).
  • Exemples d' ús: Principalment per a relacions amb administracions públiques, com l' Agència Tributària, la Seguretat Social, Registres públics, tràmits d' empleats públics.

Com tindrem l'oportunitat d'analitzar més endavant, en el marc dels contractes o documents privats, l'existència d'aquests prestadors de serveis de confiança i de les signatures electròniques (sobretot les avançades i qualificades), aporten un gran valor a la societat, ja que faciliten la formalització d'actes i negocis jurídics per via electrònica (principalment en aquells casos en què les parts contractants es troben allunyades físicament, estalviant desplaçaments i temps en la celebració dels actes i negocis jurídics) i aporten seguretat jurídica a aquesta classe de documents.

Arribats a aquest punt, un cop analitzades les diferents tipologies de signatura electrònica, de tot l' exposat fins al moment, i a tall de resum, podem veure com, en el marc dels documents electrònics, per garantir la identitat del signant i la invariabilitat del document, a més de les parts que signen el document, apareix un tercer agent, això és, el prestador de serveis de confiança, al qual li correspon, mitjançant les solucions tècniques pertinents, garantir la identitat de la persona que signa el document electrònic, així com la invariabilitat del mateix.

No obstant això, aquesta nova realitat del document electrònic privat no s' ha de confondre per a res amb el document públic electrònic.

Doncs com analitzarem en les preguntes que a continuació es desenvoluparan, en el cas dels documents públics electrònics, els avantatges del mateix són molt més grans, ja que igualment, amb el mateix, podrem signar electrònicament un document de manera que quedi assegurada la identitat del signant i la invariabilitat del document, però a més, aconseguir molts més avantatges i beneficis que la llei concedeix al document públic, les quals analitzarem amb detall a continuació.


Què és un document públic electrònic?

Com acabem de veure, a la pràctica, és molt habitual que persones i empreses formalitzin actes i negocis jurídics, en l'àmbit privat, a través de documents privats electrònics (com per exemple, contractes de compravenda de béns i serveis, d'arrendaments, en el sector de la contractació bancària o d'assegurances, etc.).

No obstant això, cal saber que, en l'àmbit públic (i aquí centrant ja la nostra atenció en l'àmbit notarial), també existeixen documents públics electrònics, la naturalesa, característiques i efectes jurídics dels quals també cal conèixer.

Així les coses, com s'indica, posant el focus en l'àmbit notarial, cal iniciar la nostra anàlisi indicant que la Llei del Notariat (article 17 bis) estableix que els instruments públics notarials (escriptures, actes i pòlisses) no perdran aquest caràcter pel sol fet d'estar redactats en suport electrònic amb la signatura electrònica avançada del notari i, si s' escau, dels atorgants o intervinents.

Així doncs, d'una manera molt simple, podem definir el document públic electrònic notarial com un document públic (ja sigui una escriptura, una acta notarial o una pòlissa intervinguda) redactat no en suport paper (això és, en la seva forma "tradicional" amb un document físic), sinó en un suport electrònic (això és, en un document electrònic generat i emmagatzemat a través d'un ordinador) i, si s'escau, signat digitalment pels atorgants o intervinents i/o el Notari en qüestió.

Partint d'aquesta base, al meu parer, cal que els interessats en la qüestió entenguin que, dins del concepte de "document públic electrònic", en realitat, en l'actualitat hem de diferenciar dos grans conceptes o àmbits diferenciats, com són:

1. ATORGAMENT TELEMÀTIC DE DOCUMENTS PÚBLICS

En primer lloc, sens dubte, cal fer referència a la possibilitat de signar documents públics de forma telemàtica, és a dir, mitjançant un sistema de videoconferència i signatura electrònica on no serà necessari que el client acudeixi de forma física a la notaria, que com veurem en les següents preguntes, és una novetat molt recent que serà possible dins de molt poc a Espanya.

  • Com veurem, aquesta novetat ha estat introduïda en el nostre ordenament jurídic gràcies a la Llei 11/2023 (AQUÍ la pot consultar si ho desitja). Sobre aquesta, cal deixar clar que tal com estableix la llei, l' autorització o intervenció notarial del document públic electrònic quedarà subjecta a les mateixes garanties i requisits que la de tot document públic notarial i produirà els mateixos efectes. 
  • En conseqüència, amb independència del suport electrònic, informàtic o digital en què es contingui el document públic notarial, el notari haurà de donar fe de la identitat dels atorgants, que al seu judici tenen capacitat i legitimació, que el consentiment ha estat lliurement prestat i que l' atorgament s' adequa a la legalitat i a la voluntat degudament informada dels atorgants o intervinents.
  • Els documents públics autoritzats per notari en suport electrònic, igual que els autoritzats sobre paper, gaudeixen de fe pública i el seu contingut es presumeix veraç i íntegre d' acord amb el que disposa aquesta o altres lleis.

En les preguntes que desenvoluparem a continuació, exposarem els detalls d'aquesta nova mesura, com, per exemple, a partir de quan serà possible signar digitalment documents públics, quina classe de documents es podran signar telemàticament, com serà el procediment per fer-ho, etc.

2. OBTENCIÓ DE CÒPIES ELECTRÒNIQUES DE DOCUMENTS PÚBLICS

Així mateix, més enllà d'aquesta possibilitat d'atorgar documents públics de forma telemàtica, dins del concepte de document públic electrònic trobem la possibilitat d'obtenir còpies electròniques (autoritzades o simples) de documents públics.

  • Així doncs, amb independència de la forma en què hagi estat signat el document públic (ja sigui en suport paper de forma física a la notaria, o de forma telemàtica amb aquest nou procediment), la llei permet al ciutadà obtenir còpies electròniques (tant autoritzades com simples) de les seves escriptures, actes i pòlisses intervingudes davant de Notari.
  • Aquestes còpies electròniques, que seran expedides amb la signatura electrònica del notari, tindran el mateix valor jurídic que una còpia tradicional obtinguda en suport paper, i la seva obtenció es realitzarà a través de la seu electrònica notarial (AQUÍ hi pot accedir).

Com veiem doncs, i a tall de resum, en efecte, la llei permet l'existència i plena validesa dels documents públics electrònics, amb igualtat de condicions i naturalesa jurídica que els documents notarials "tradicionals" en suport paper.


A partir de quan es pot signar mitjançant vídeo firma amb el notari?

Com hem avançat, en efecte, dins de molt poc temps serà possible signar documents públics de forma telemàtica, això és, mitjançant un sistema de videoconferència amb el notari i signatura electrònica, que permetrà al client signar el seu document públic sense necessitat de presència física a l' oficina notarial.

Com hem avançat, aquesta novetat ha estat introduïda en el nostre ordenament jurídic gràcies a la Llei 11/2023 (AQUÍ la pot consultar si ho desitja). No obstant això, cal indicar que, atesa la importància dels canvis que estableix la llei i de les implicacions tècniques que té aquesta nova mesura, el legislador ha establert per a la mateixa una vacatio legis de 6 mesos, de manera que aquestes novetats no entraran en vigor fins al proper 9 de novembre de 2023.


Quins documents es poden signar electrònicament davant notari?

En efecte, com s'ha comentat, una vegada que entri en vigor la Llei 11/2023, serà possible atorgar documents públics de forma telemàtica, això és, mitjançant un sistema de videoconferència que permetrà al client atorgar escriptures públiques sense necessitat d'acudir físicament a una notaria.

<ejemplo>Así pues, por ejemplo, una persona podrá firmar una escritura pública, de forma telemática, desde su casa o desde el domicilio social de una empresa.<ejemplo>

Dit això, entrant ja en detall, cal precisar que aquesta intervenció notarial a través de videoconferencià abastarà qualsevol classe de documents notarials, sinó únicament un conjunt d' actes o negocis jurídics concrets que ha determinat la nova llei:

  • Les pòlisses mercantils (en aquest cas, la remissió de la pòlissa per l'entitat de crèdit a la seu electrònica notarial, implicarà el seu consentiment al negoci documentat, llevat que en el text de la pòlissa es disposés el contrari).
  • La constitució de societats, nomenaments i apoderaments mercantils de tota classe previstos en la legislació mercantil, així com l'atorgament de qualsevol altre acte societari (sempre que en cas de contenir aportacions dels socis al capital social siguin dineràries).
  • Els poders de representació processal, per a l' actuació davant les administracions públiques, així com els electorals, i els poders per a actes concrets. No obstant això, no serà possible l' autorització per videoconferència de poders generals o preventius.
  • La revocació de poders (excepte els generals preventius).
  • Les cartes de pagament i les cancel·lacions de garanties.
  • Les actes de junta general i les actes de referència en sentit estricte.
  • Els testimonis de legitimació de signatures.
  • Els testaments en situació d'epidèmia declarada (mentre duri l'obligació de confinament).
  • Les declaracions d' obra nova sense extinció de condomini, ni adjudicació de propietat, i la divisió de la propietat horitzontal.
  • La conciliació (llevat que el notari consideri convenient la presència física per a la bona fi de l'expedient).
  • Aquells actes i negocis jurídics per als quals, conforme a la seva naturalesa, s' estableixi reglamentàriament.

On i com fer-ho?

Pel que fa al procediment concret per poder atorgar telemàticament aquests documents públics, podem avançar sucintament que el ciutadà interessat en això, un cop elegit el notari per autoritzar el seu document, haurà de comparèixer electrònicament a la seu electrònica notarial, això és, un portal creat a aquest efecte pel Consell General del Notariat per facilitar les relacions electròniques dels ciutadans amb el Notariat (AQUÍ hi pot accedir si ho desitja, i s' hi haurà d' identificar a través d' algun dels sistemes d' identificació electrònica que preveu la legislació vigent.

  • Un cop identificat el compareixent i apreciada la capacitat jurídica i legitimació necessària per part del notari, l' acte de l' atorgament del document públic es realitzarà mitjançant un sistema de videoconferència, el qual permetrà al ciutadà la lectura íntegra del seu document a través de l' esmentada plataforma. 
  • Conclòs l' acte, tant l' atorgant com el notari en qüestió signaran el document amb la seva signatura electrònica.
  • Després d' això, també com a novetat, la llei estableix que la matriu de l' instrument públic signat quedarà reflectida en un protocol electrònic, sota fe del notari, i que, així mateix, com no pot ser altrament, el client tindrà la possibilitat d' obtenir còpies electròniques dels seus documents notarials.

Puc signar amb el notari que em doni la gana?

En efecte, en aquests moments la normativa existent no estableix cap limitació a l' hora de triar el notari amb el qual es vol formalitzar el document notarial electrònic per via telemàtica, de manera que, el ciutadà, quan accedeixi al portal notarial per a realitza el tràmit, podrà elegir el notari que desitja d' entre tots els disponibles a l' estat espanyol (tot això sense perjudici de les limitacions generals que estableixin les lleis per a actes o negocis concrets, o altra normativa reglamentària o sectorial del Notariat que pugui desenvolupar-se en un futur establint límits a aquesta competència).


Com obtenir la còpia electrònica original del document signat?

El ciutadà que desitgi obtenir una còpia electrònica del seu document públic (ja sigui autoritzat en suport paper o en suport electrònic), ho podrà sol·licitar a través de la seu electrònica notarial (AQUÍ pot accedir si ho desitja).

Una vegada degudament registrat en aquesta plataforma telemàtica, el ciutadà podrà realitzar la seva sol·licitud d'obtenció de còpia, la qual serà valorada pel notari, i una vegada apreciat l'interès legítim que exigeix la llei, el notari expedirà la còpia sol·licitada en suport electrònica, amb la signatura electrònica del notari, la qual serà remesa al client a través d'aquest mateix portal notarial.

En tot cas, la còpia electrònica tindrà el mateix valor i efectes jurídics que la còpia tradicional en suport paper.


Què és la matriu electrònica?

Com és sabut, fins a la data, quan qualsevol client acudia a una notaria a signar un document públic (una escriptura, una acta notarial o una pòlissa intervinguda), l'original del document signat (això és, el document físic en suport paper signat de forma manuscrita), que es denomina matriu, quedava sota la custòdia d'aquest Notari, tot això degudament regulat amb les formalitats i terminis que estableix la Llei del Notariat.

<ejemplo>Así pues, por ejemplo, si cualquier persona, una vez firmada una escritura, pasados unos años quiere una copia de la misma, puede acudir físicamente a esa notaría y obtener la misma, en base a esa matriz original debidamente guardada y custodiada por el Notario.<ejemplo>

Doncs bé, en aquesta matèria, la Llei 11/2023 també porta novetats, ja que en virtut d'aquesta, una vegada es produeixi la seva completa entrada en vigor, quedarà instaurat l'anomenat protocol electrònic (o "matriu electrònica"), en virtut del qual, a partir d'ara, les matrius dels instruments públics (que recordem, fins ara eren el document físic original signat pel client a la notaria) tindran igualment reflex informàtic en el corresponent protocol electrònic sota la fe del notari.

Així doncs, a partir d'ara, tots els documents públics signats en una notaria (ja sigui de forma presencial o per la nova via telemàtica), tindran una matriu però amb doble format, un en paper i un altre electrònic, de manera que amb això, es pretén assolir una doble funció, això és:

  • El protocol en paper complirà una funció estàtica o de conservació del document.
  • El protocol electrònic complirà una funció dinàmica de suport per a la confecció i circulació de les còpies electròniques.

Sobre aquesta matriu electrònica, podem ressenyar els següents aspectes clau que preveu la llei:

  • La incorporació al protocol electrònic o llibre registre d' operacions electrònic es produirà en cada cas amb l' autorització o intervenció de l' escriptura pública o pòlissa, de la qual cosa es deixarà constància mitjançant diligència en la matriu en paper expressiva del seu trasllat informàtic. 
  • Els instruments incorporats al protocol electrònic es consideraran així mateix originals o matrius. No obstant això, en cas de contradicció entre el contingut de la matriu en suport paper i del protocol electrònic prevaldrà el contingut de la matriu en suport paper sobre el de l' electrònica.
  • El protocol electrònic es custodiarà pel notari que estigui a càrrec de la seva conservació mitjançant el seu dipòsit electrònic en el Consell General del Notariat, havent-se de tenir en compte que l' esmentat dipòsit electrònic s' efectuarà encriptant el seu contingut, podent accedir al mateix exclusivament el notari custodi del protocol titular de les claus d' encriptació.

Quines diferències hi ha entre un document privat electrònic i un document públic electrònic?

Com hem vist doncs, en ple 2023, en la nostra realitat social i econòmica conviuen documents electrònics, públics i privats, cadascun d'ells amb les seves característiques i naturalesa pròpia, els quals cal diferenciar, doncs en ocasions, algunes persones els confonen de forma errònia o, fins i tot, malintencionada (posant en tela de judici la utilitat del document públic electrònic versus els documents privats amb signatura digital).

Així doncs, com hem pogut veure, en els documents privats electrònics, gràcies a la signatura electrònica, en els seus nivells de seguretat més elevats (firmes electròniques avançades i qualificades), és possible:

  • Identificar les persones que han signat aquest document.
  • Verificar que el document no ha sofert alteracions posteriors a la seva signatura.

Sens dubte, això aporta un gran valor i seguretat jurídica en l'àmbit de la contractació privada, tot i que, com veurem, en cap cas pot equiparar-se a la seguretat jurídica que ofereix el document públic notarial (com algunes persones han arribat a insinuar de forma completament errònia), i això és així per dues grans raons:

En primer lloc, perquè en el document públic notarial, gràcies al mateix, no només podem identificar indubitadament les persones que signen el document i verificar que aquest no ha patit alteracions o modificacions posteriors (tal com fa el document privat electrònic), sinó que, en estar autoritzat per un notari, el nivell de seguretat jurídica del document és molt més gran, ja que un funcionari públic, imparcial i independent, entre altres aspectes clau, ha verificat la capacitat jurídica de les parts contractants, la seva legitimació, l' adequació a la legalitat de l' acte o negoci jurídic formalitzat i, així mateix, posant de manifest totes les conseqüències jurídiques del mateix, amb la seguretat i garantia que això ofereix.

Així mateix, el fet de formalitzar el nostre acte o negoci jurídic en un document públic electrònic ens ofereix majors garanties de conservació del document.

Sense oblidar, també els avantatges addicionals que ja hem comentat a l'inici d'aquest article (com la força executiva del document públic o l'accés de drets a Registres públics, entre d'altres).

<ejemplo>Así pues, por ejemplo, es posible formalizar una póliza de préstamo entre un banco y un cliente en un documento privado electrónico. No obstante, si este mismo préstamo se formaliza en un documento público electrónico (tal y como será posible en pocos meses), el negocio ofrecerá muchas más garantías, pues el Notario que lo autorice verificará la capacidad jurídica de las partes contratantes (es decir, que se hallan en plenas facultades para firmar ese contrato), que tienen legitimidad para ello, que el contrato es legal y que, asimismo, en caso de incumplimiento, el banco acreedor tendrá mucho más fácil recuperar su dinero en un proceso judicial ejecutivo.<ejemplo>

I així mateix, en segon lloc, perquè en cas que existeixi un conflicte jurídic on es posi en tela de judici l' autenticitat del document o la identitat dels seus signants, el règim d' impugnació del document electrònic, com no pot ser altrament, continua sent molt més favorable en el cas del document públic electrònic, doncs tal com estableix la llei processal:

  • Si s'impugna l'autenticitat d'un document privat electrònic signat en base a un servei de confiança no qualificat (això és, una signatura electrònica simple o avançada), la part a la qual interessi l'eficàcia del document es veurà obligada a acreditar, per qualsevol mitjà vàlid en Dret (com un informe pericial informàtic, per exemple), l'autenticitat, invariabilitat o la identitat dels seus signants, de manera que, de nou, com succeïa amb el document privat "tradicional" (en suport paper) s'obliga a la part que pretén fer valer els seus drets en base a un document autèntic, que aquest és efectivament autèntic i verídic, amb totes les dificultats probatòries i econòmiques que això suposa.
  • Per la seva banda, si s'impugna l'autenticitat d'un document privat electrònic signat en base a un servei de confiança qualificat (això és, una signatura electrònica qualificada), es presumirà que el document reuneix la característica qüestionada i que el servei de confiança s'ha prestat correctament si figurava, en el moment rellevant als efectes de la discrepància, en la llista de confiança de prestadors i serveis qualificats.
  • No obstant això, si tot i així s' impugnés el document electrònic, la càrrega de realitzar la comprovació correspondrà a qui hagi presentat la impugnació, havent-se de tenir en compte que, si aquestes comprovacions obtenen un resultat negatiu, seran les costes, despeses i drets que origini la comprovació exclusivament a càrrec de qui hagués formulat la impugnació. Així mateix, si a judici del Tribunal la impugnació hagués estat temerària, podrà imposar-li, a més, una multa de 300 a 1200 euros.
  • Per contra, en el cas dels documents públics electrònics, en gaudir de fe pública, el seu contingut, de nou, es presumeix veraç i íntegre, de manera que, en l'improbable cas que alguna part processal impugnés la seva autenticitat, es procedirà de la mateixa manera ràpid, senzill i fàcil que en el cas dels documents públics "tradicionals" (en suport paper), això és, al seu acarament amb la seva matriu per part del Lletrat de l' Administració de Justícia, això és, un tràmit molt senzill que realitzarà un funcionari del jutjat, sense dificultat per a la part que basa la seva pretensió en el document públic electrònic autèntic, i sense cap cost, amb tot positiu que això suposa per a la part que basa la seva pretensió en aquest document autèntic, com es pot advertir.

Quines conclusions podem obtenir de tot l'analitzat en aquest article?

De tot l' exposat en aquest article, al meu parer, podem adoptar com a conclusions principals els següents deu punts claus:

  1. Quan qualsevol persona vol formalitzar un acte o negoci jurídic, per plasmar-lo degudament i poder tenir-ne constància, aquest es pot formalitzar o bé a través d' un document privat, o bé a través d' un document públic.
  2. Com hem tingut ocasió de veure, la formalització d'actes o negocis jurídics a través d'un document públic presenta molts més avantatges, ja que en intervenir-hi un funcionari públic, la seguretat jurídica preventiva que ofereix aquest serà molt més gran.
  3. En cas que sorgeixi un conflicte jurídic on l' element clau de prova sigui un document físic, els titulars dels drets continguts en el mateix tindran molt més fàcil acreditar l' autenticitat d' aquest document si aquest es tracta d' un document públic.
  4. Avui dia, la formalització d'actes i negocis jurídics a través de documents digitals és una realitat que ha vingut per quedar-se i que, de ben segur, cada vegada serà més habitual en tots els àmbits de la nostra realitat econòmica i social.
  5. En l'àmbit de la contractació electrònica, l'existència de signatures digitals (sobretot en el cas de les avançades i qualificades), ofertes per aquests prestadors de serveis de confiança que hem tingut ocasió d'analitzar, ofereixen un gran servei a la societat, ja que faciliten la formalització d'actes i negocis jurídics en un entorn digital, permetent assegurar la identitat del signant d'aquest document digital, així com la invariabilitat del mateix.
  6. En molt pocs mesos serà possible signar determinats documents públics de forma telemàtica, això és, a través d'un sistema de videoconferència i signatura digital, sense necessitat que el client acudeixi de forma presencial a la seva notaria.
  7. Durant tots aquests mesos que queden fins a l'entrada en vigor completa d'aquesta mesura, cal que s'enlairin encara moltes incògnites sobre la mesura, tant a nivell tècnic i procedimental, com a nivell jurídic (per exemple, l'existència o no de limitacions o normes que regulin la competència territorial del Notari capacitat per signar documents públics de forma telemàtica).
  8. Així mateix, en molt pocs mesos serà possible que qualsevol persona obtingui còpies electròniques de les seves escriptures públiques, i això a través d ' un portal electrònic habilitat pel Notariat espanyol.
  9. No hem de confondre el document electrònic privat i el document electrònic públic, ja que encara que tots dos aporten grans beneficis a la societat, els avantatges del document públic electrònic són molt majors, ja que igual que en els documents privats electrònics signats amb signatura electrònica avançada o qualificada, mitjançant un document públic electrònic, podem garantir la identitat del signant i la invariabilitat del document, però a més, a això hi afegim tots els avantatges clàssics del document públic, la qual cosa atorga al negoci jurídic formalitzat a través del mateix molta més seguretat jurídica preventiva.
  10. En cas que hi hagi un conflicte jurídic on l' element clau de prova sigui un document electrònic, si aquest es tracta d' un document públic, la facilitat per provar la seva autenticitat continua sent molt més gran que en el cas dels documents privats electrònics. Els prestadors de serveis de confiança en cap cas supleixen la funció del notari, i el que això comporta: la fe pública i la seguretat jurídica preventiva.

Espero que aquest primer article sobre la contractació electrònica hagi pogut espatllar o aclarir conceptes bàsics que s'han d'entendre i manejar bé per als autèntics canvis que s'acosten en els propers mesos, sobretot en l'àmbit notarial. Seguiré informant al respecte. Moltes gràcies!

Desembre 2023

1.- RENÚNCIA D' HERÈNCIA I SUBSTITUCIÓ VULGAR. SI LA DESIGNACIÓ TESTAMENTÀRIA ALS SUBSTITUTS ÉS GENÈRICA ("FILLS" O "DESCENDENTS), AMB LA SIMPLE AFIRMACIÓ QUE AQUESTS NO EXISTEIXEN, ÉS SUFICIENT PER FORMALITZAR LA RENÚNCIA I POSTERIOR ADJUDICACIÓ A QUI CORRESPONGUI:

Adjunt (AQUÍ) la Resolució de la DGSJFP de 30 d'octubre de 2023 (BOE de 22 de novembre de 2023), on la DG resol un cas d'una acceptació d'herència d'una dona, morta vídua, amb dues filles, a les quals, en el seu testament, designada com a hereves per parts iguals, amb substitució vulgar pels seus respectius fills o descendents. En formalitzar-se l'acceptació d'herència, una de les germanes renuncia a l'herència, i en l'escriptura, la renunciant simplement manifesta que aquesta manca de fills o descendents (sense acreditar-se fefaentment de cap manera), de manera que l'altra germana s'adjudica tota l'herència. El Registrador denega la inscripció perquè entén que s'ha d'acreditar la inexistència de fills o descendents (mitjançant acta de notorietat o per qualsevol mitjà vàlid en Dret).

El notari autoritzant recorre la qualificació i, la DG, alineant-se amb aquest, revoca la nota de qualificació, confirmant que, quan la substitució vulgar testamentària es realitza de forma genèrica (amb expressions com "fills" o "descendents", és a dir, sense crides nominatives), amb la simple manifestació de la inexistència d'aquests, és suficient per formalitzar la renúncia i posterior acceptació per l'hereu afavorit per aquesta renúncia.

2.- VENDA D' HABITATGE ARRENDAT. NO CAL APORTAR LA RENÚNCIA DE L' ARRENDATARI AL DRET DE TEMPTEIG PER PODER INSCRIURE:

La Resolució de la DGSJFP de 8 de novembre de 2023 (BOE de 30 de novembre de 2023), on la DG resol un cas d'una compravenda d'immoble (local) arrendat, en l'escriptura del qual el Notari dóna fe que se li ha exhibit una escriptura on l'arrendatari renuncia al seu dret d'adquisició preferent que li reconeix la LAU.

El Registrador denega la inscripció, al·legant que cal que se li acrediti a ell també, fefaentment, els detalls i circumstàncies d'aquesta renúncia (aportant còpia d'aquesta escriptura de renúncia on el Registrador pugui analitzar els seus termes, la legitimació de qui l'atorga, etc.). La DG revoca la nota de qualificació, considerant que amb la dació de fe del notari conforme l' arrendatari ha renunciat al seu dret de tempteig és suficient, ja que la Llei no atribueix competències al Registrador per qualificar els extrems de l' esmentada renúncia.

3.- A CATALUNYA EL PRELEGATARI POT PRENDRE POSSESSIÓ, PER SI MATEIX, DELS BÉNS PRELEGATS:

La Resolució de la DG de Dret, Entitats Jurídiques i Mediació de Catalunya de 27 d'octubre de 2023 (DOGC de 8 de novembre de 2023), on es resol un cas relatiu a una acceptació d'herència amb diversos cohereus, on un d'ells, a més, sent prelegatari d'un immoble, accepta la seva part de l'herència i, així mateix, de forma unilateral, s' adjudica aquest bé que conforma el prellegat. El Registre de la Propietat denega la inscripció al·legant que, perquè aquesta adjudicació té efecte, és necessària la conformitat de tots els hereus.

El notari autoritzant presenta recurs i, la DG, alineant-se amb aquest, revoca la nota de qualificació, recordant que, de conformitat amb el CCCat (art. 427-22), el legatari pot prendre per si mateix possessió del llegat si es tracta d'un prellegat.

4.- COMPRAVENDA AMB CONDICIÓ RESOLUTÒRIA A CATALUNYA. INTERPRETACIÓ DELS PERCENTATGES D' IMPAGAMENT NECESSARIS PER RESOLDRE EL CONTRACTE:

Adjunt (AQUÍ) la Resolució de la DG de Dret, Entitats Jurídiques i Mediació de Catalunya de 10 de novembre de 2023 (DOGC d'1 de desembre de 2023), on es resol un cas relatiu a una escriptura de resolució de compravenda, d'acord amb una condició resolutòria pactada i inscrita, a causa de l'impagament de quantitats degudes.

En el supòsit la DG senti la interpretació correcta de l'article 621-54 CCCat, en virtut del qual, per poder donar per resolta la compravenda per impagament de les quantitats ajornades (perquè els venedors recuperin la propietat de l'immoble) cal que les quantitats impagades superin el 15% del preu íntegre (preu total de la compravenda), de manera que, només un cop s'hagin acumulat impagaments de quantitats vençudes que superin aquest 15% del preu total de compra, es podrà llavors sí donar per resolta la compravenda.

5.- SÓN INSCRIPTIBLES ELS ACORDS D' UNA JUNTA GENERAL A LA QUAL NO ASSISTEIXEN ELS ADMINISTRADORS:

Adjunt (AQUÍ) la Resolució de la DGSJFP de 15 de novembre de 2023 (BOE de 4 de desembre de 2023), on la DG resol un cas d'una Junta General d'Accionistes a la qual, els administradors de la societat no hi assisteixen.

El Registrador Mercantil denega la inscripció dels acords adoptats, per aquesta causa, a l'empara de l'article 180 LSC ("els administradors hauran d'assistir a les juntes generals"). El notari recorre la qualificació, i la DG, alineant-se amb aquest, confirma que, en efecte, la inassistència de l' òrgan d' administració a la junta general no és motiu de nul·litat de la mateixa, sinó el que, en el seu cas generarà, és la responsabilitat dels administradors prevista en l' article 236 LSC.

6.- ACTA NOTARIAL DE JUNTA. PER PODER INSCRIURE EN EL REGISTRE MERCANTIL L' ANOTACIÓ PREVENTIVA, CAL ACREDITAR QUE S' HA EFECTUAT EL REQUERIMENT NOTARIAL ALS ADMINISTRADORS:

Adjunt (AQUÍ) la Resolució de la DGSJFP de 14 de novembre de 2023 (BOE de 4 de desembre de 2023), on la DG resol un cas de denegació d'anotació preventiva de sol·licitud d'acta notarial de junta, en el Registre Mercantil. Supòsit en què un soci vol que s'aixequi acta notarial de junta general i, per això, envia Email al president del consell d'administració sol·licitant-ho així, el qual li contesta afirmativament. Aquest soci intenta que es practiqui l' anotació preventiva en el Registre Mercantil en base a aquest Email, i el Registrador ho denega, afirmant que perquè sigui possible inscriure l' anotació preventiva, cal aportar el requeriment notarial als administradors.

La DG confirma la nota de qualificació i recorda que, per poder-se practicar l'anotació preventiva que es pretén, cal acreditar que s'ha efectuat el requeriment notarial als administradors (art. 104.1 RRM).

7.- VENDA D' IMMOBLE PER CONGREGACIÓ RELIGIOSA:

La Resolució de la DGSJFP de 23 d'octubre de 2023 (BOE de 22 de novembre de 2023), la qual pot ser d'utilitat en aquest cas de transmissions, ja que resumeix i analitza de forma detallada la legislació i documentació necessària per formalitzar la venda d'un immoble pertanyent a una congregació religiosa.

8.- ELEVACIÓ A PÚBLIC DE CONTRACTE D' ARRENDAMENT SUBSCRIT PER L' ANTERIOR TITULAR REGISTRAL:

La Resolució de la DGSJFP de 2 d'octubre de 2023 (BOE de 2 de novembre de 2023), on la DG resol un recurs interposat contra la denegació de la inscripció d'una escriptura d'elevació a públic de contracte d'arrendament.

Contracte d'arrendament subscrit per l'anterior titular registral (com a arrendador), i una arrendatària. El propietari no paga el préstec hipotecari que grava la finca arrendada i aquesta, finalment, és objecte d' execució hipotecària, en el procés de la qual, la finca és adjudicada a un tercer, a favor del qual consta inscrit actualment l' esmentat immoble. En aquest procés d' execució hipotecària, el nou titular que s' adjudica la finca és conscient que aquesta està arrendada, i l' adjudicació, en el procés judicial, se li concedeix salvaguardant els drets d' aquest arrendatari. Posteriorment, l'arrendatari intenta inscriure el seu dret, i el Registre el denega per falta de tracte successiu (art. 20 LH), és a dir, que no coincideix la persona qui va signar el contracte d'arrendament com a arrendador amb l'actual titular registral inscrit.

La DG revoca la qualificació, considerant aquest cas una excepció al principi general, ja que en el procediment d' execució hipotecària on va ser part l' actual titular registral es va deixar llevat del dret de l' arrendatària a l' ocupació de l' immoble.

9.- PROPIETAT HORITZONTAL. D' ELEMENT PRIVATIU A ELEMENT COMÚ. LA VIA CORRECTA ÉS L' ACORD D' AFECTACIÓ I CONVERSIÓ EN ELEMENT COMÚ:

La Resolució de la DGSJFP de 14 de novembre de 2023 (BOE de 4 de desembre de 2023), on la DG resol un recurs interposat contra la denegació de la inscripció d'una escriptura de segregació d'element privatiu i posterior venda a favor de la comunitat de propietaris (per convertir-lo tot seguit en element comú de la propietat horitzontal).

La DG confirma el defecte i, en resum, ens ve a dir que si es vol convertir una cosa privativa en element comú, la forma correcta no és la seva venda a favor de la comunitat, sinó la seva configuració com a element comú, modificant la descripció de l' edifici, i amb acord unànime de la comunitat de propietaris en afectar el títol constitutiu.

10.- NOVES FUNCIONALITATS A LA SEU ELECTRÒNICA DE L' AGÈNCIA TRIBUTÀRIA DE CATALUNYA:

Es resumeixen noves funcionalitats (AQUÍ) i millores a la seu electrònica de l'ATC:

Impost sobre transmissions patrimonials i actes jurídics documentats (ITPAJD): S' han incorporat novetats en els formularis telemàtics dels models 600 i 620 i en el programa d' ajut dels models 650 i 660. En concret:

  • Adaptacions del formulari telemàtic del model 600 de l'ITPAJD per admetre a transmetents estrangers sense NIF en les operacions amb la tarifa DRG (drets reals de garantia i préstec).
  • Adaptacions del formulari telemàtic model 620, compravenda de determinats mitjans de transport usats, per permetre exportar l' autoliquidació i recuperar les seves dades quan existeixi més d' un adquirent, en el cas de compra d' una embarcació, i per mostrar per separat els tipus de vehicle autocaravana.

Pel que fa a l'impost sobre successions i donacions (ISD):

  • Adaptacions del programa d' ajut de la modalitat de successions per introduir els dipòsits en compte corrent o d' estalvi amb el format IBAN.

Així mateix, s'ha introduït la incorporació automatitzada de l'escriptura pública en els expedients d'autoliquidacions de l'ITPAJD (model 600) i de l'ISD (models 650, 651 i 653). Per tant, ja no cal que el ciutadà aporti l' escriptura pública si la notaria ha tramès prèviament la declaració informativa notarial a l' Agència Tributària de Catalunya.

11.- ACTES LCI. CAL PREGUNTAR AL CLIENT COM VOL LES SEVES FUTURES CÒPIES AUTORITZADES TANT DEL PRÉSTEC HIPOTECARI COM DE LA COMPRAVENDA:

S'adjunta (AQUÍ) Nota de la Junta Directiva del Col·legi Notarial de Catalunya en la qual, donant resposta a una comunicació rebuda en diverses notaries per part del banc ING (en la qual es demana que totes les còpies de les seves escriptures de CV + PH s'expedeixin en format electrònic), s'indica que, en les CV + PH, és el comprador (qui paga l'escriptura) el que ha de triar el format de les seves còpies autoritzades (en suport paper o electrònica).

A aquest efecte, es recomana preguntar al client per aquesta qüestió en l' acta prèvia LCI, deixar-ne constància en l' acta, i sobre la base de la seva preferència, expedir la còpia segons de la forma que demani l' adquirent.

12.- INSTRUCCIÓ PER A LA COMPROVACIÓ DE VALORS DE BÉNS IMMOBLES 2024:

S'adjunta (AQUÍ) la Instrucció per a comprovació de valors de béns immobles de l'Agència Tributària de Catalunya per a fets imposables (ITP, Successions i Donacions) de l'any 2024.

Cal recordar que aquesta taula és de vital importància quan no tenim el valor de referència del cadastre de l'immoble en qüestió. Sempre, en primer lloc, s' ha de tenir en compte el valor de referència a efectes fiscals. Supletòriament, a falta d'aquest, se seguirà utilitzant estava taula com es feia tradicionalment. Multiplicant el valor cadastral pel coeficient multiplicador corresponent, a efectes d' obtenir el valor mínim fiscal.

13.- PROPIETAT HORITZONTAL I SEGREGACIÓ / DIVISIÓ D'ELEMENT PRIVATIU. SI ELS ESTATUTS HO PERMETEN, TAMBÉ, IMPLÍCITAMENT, AUTORITZEN LES OBRES NECESSÀRIES PER EXECUTAR-LA:

La Resolució de la DGSJFP de 2 de novembre de 2023 (BOE de 30 de novembre de 2023), on la DG resol un cas relatiu a una segregació d'un local, resolent que, quan en el títol constitutiu de la propietat horitzontal es prevegi la possibilitat de segregar o dividir elements privatius sense necessitat d'acord col·lectiu de la junta de propietaris, implícitament s' estan autoritzant les obres i modificacions que aquesta segregació precisi, llevat de clàusula expressa en contrari.

14.- VENDA D' HABITATGE HABITUAL DE LA FAMÍLIA. ES REQUEREIX EL CONSENTIMENT D' AMBDÓS CÒNJUGES, TAMBÉ PER A ESTRANGERS:

La Resolució de la DGSJFP de 25 d'octubre de 2023 (BOE de 22 de novembre de 2023), on la DG resol un cas d'una venda d'un immoble pertanyent a un estranger, resolent que l'aplicació de l'article 1320 CC (i per tant el seu homòleg en el codi civil català) relatiu a la necessitat de consentiment d'ambdós cònjuges per disposar de l'habitatge habitual de la família, és independent del que disposi la llei rectora del règim econòmic matrimonial, i que d' acord amb el Reglament 24 juny 2016, és aplicable també a matrimonis estrangers.

15.- IMPORTANT DISTINCIÓ ENTRE PARTICIÓ FETA PEL TESTADOR I NORMES PARTICIONALS:

Adjunt (AQUÍ) la Resolució de la DGSJFP de 27 d'octubre de 2023 (BOE de 22 de novembre de 2023), on la DG resol un cas relatiu a una escriptura d'acceptació d'herència i adjudicacions hereditàries, en la qual, sintetitzant la jurisprudència del Tribunal Suprem en aquesta matèria, aclareix la important diferenciació entre una partició feta en el propi testament i les meres "normes particionals".

Assenyala el Centre Directiu que quan el testador duu a terme en el testament totes les operacions particionals (inventari, avalot, liquidació i adjudicació de lots) estem davant d'una veritable partició feta en testament. En canvi quan es limita a manifestar la seva voluntat perquè en el moment de la partició s' adjudiquin determinats béns en pagament del seu haver a cada hereu, estem davant de meres normes particionals.

Novembre 2023

1.- MOLTA CURA. ERRORS EN NOTARIA QUE GENEREN RESPONSABILITAT CIVIL:

S'adjunta (AQUÍ) una Nota del Consell General del Notariat, on es detallen les principals reclamacions que l'Assegurança de Responsabilitat Civil dels Notaris està havent d'atendre davant de negligències, errors o males praxis professionals. A continuació, alguns exemples destacables:

  • Diverses reclamacions relatives a documents autoritzats amb persones amb capacitats psíquiques minvades. Extremar precaucions amb persones ancianes que presentin indicis de deteriorament cognitiu, incapacitades / amb mesures de suport per a l'exercici de la capacitat jurídica, sota tutela, curatela, etc.  
  • Suplantacions d' identitat. Extremar la diligència en verificar la identitat de la persona amb la seva foto de DNI / NIE / Passaport, etc.
  • Verificació de càrregues hipotecàries. Extremar precaucions amb hipoteques cancel·lades econòmicament, però no registralment. Exigir constància documental que efectivament el préstec garantit està pagat.

2.- NOU RECORDATORI. NOVETATS EN MATÈRIA D' INVERSIONS EXTERIORS:

S'adjunta (AQUÍ) una nota informativa d'OCP amb resum de les principals novetats del Reial Decret 571/2023, sobre inversions exteriors. Es consideren inversions exteriors les següents:

Inversions estrangeres a Espanya:

  • Participació d ' un NO RESIDENT en societats espanyoles que superi el 10% del capital social.
  • Adquisició d'immobles a Espanya per NO RESIDENTS que superin els 500.000 euros.
  • En el cas que els fons emprats en la inversió tinguin origen en jurisdiccions no cooperatives, s' exigeix declaració prèvia. L'ordre de 9 de febrer de 2023 (AQUÍ) conté la llista de jurisdiccions no cooperatives.

Inversions espanyoles a l' exterior:

  • Participació en el capital de societats no residents que superi el 10 % del capital social.
  • Adquisició de béns immobles sits a l' exterior per import superior a 300.000 euros.
  • En el cas que la destinació de la inversió sigui una jurisdicció no cooperativa cal igualment la declaració prèvia.

Obligacions del notari:

  • Quan entri en vigor el desenvolupament normatiu del Reial decret, serà obligatori que el notari remeti la informació sobre la inversió exterior al Consell General del Notariat.
  • En el període transitori, la presentació telemàtica de les declaracions es realitza mitjançant AFORIX.
  • Es manté vigent l' obligació del notari de remetre a la Direcció General de Comerç Internacional i Inversions, mitjançant escrit, en els mesos de gener i juliol de cada any, una relació d' aquelles operacions intervingudes que tinguin la consideració d' inversió estrangera, durant el semestre precedent respecte de les quals no s' hagi interessat del notari la presentació de la corresponent declaració.

3.- ÉS POSSIBLE DECLARAR EL FINAL D' OBRA PARCIALMENT EN UN EDIFICI DIVIDIT HORITZONTALMENT:

La DG resol un cas d'un edifici, amb diverses plantes, dividit horitzontalment, on es declara el final d'obra de només part d'ells (en concret, del local baix i de la primera planta, no així de la resta de plantes).

En aquest cas, la DG ho accepta, afirmant que no hi ha inconvenient en què la constància de la terminació d'obra pugui ser parcial, per fases, i fins i tot per pisos; doncs pot ocórrer en la pràctica que hi hagi elements no acabats, sense que això obsti a la inscripció de la terminació d' altres, sempre que s' acrediti degudament.

4.- PARTICIÓ D' HERÈNCIA PER COMPTADOR PARTIDOR. CURA AMB ELS CONFLICTES D' INTERESSOS:

La Resolució de la DGSJFP de 5 de setembre de 2023 (BOE de 25 d'octubre de 2023), on la DG resol que en una escriptura d'acceptació, partició i adjudicació d'herència, la comptadora-partidora no s'ha limitat a l'estrictament particional i, en les adjudicacions, ha realitzat funcions dispositives que requereixen la intervenció dels hereus.

A més, hi ha un conflicte d' interessos entre dos cohereus germans, ja que un és tutor d' un altre, i per tant n' exerceix la representació legal. En ser els dos interessats en l' herència, i estar un d' ells representat legalment pel seu germà, hi ha conflicte d' interessos i en aquest cas és necessari la intervenció d' un defensor judicial.

5.- VENDA DE PLAÇA D' APARCAMENT EN FINCA SENSE DIVIDIR. CAL DESCRIURE CONCRETAMENT LA PLAÇA D' APARCAMENT:

La Resolució de la DGSJFP de 28 de juliol de 2023 (BOE de 12 d'octubre de 2023), on la DG resol un cas de venda d'una participació indivisa (1,329%) d'una finca, destinada a aparcament de vehicles. L'escriptura contenia la descripció d'aquesta finca registral en el seu conjunt (consistent en la planta soterrani d'un edifici destinada a aparcaments i trasters), però no la descripció d'aquesta concreta plaça d'aparcament l'ús i gaudi exclusiu de la qual s'atribuïa a la participació indivisa de finca transmesa.

La DG, alineant-se amb el Registrador, considera que cal que, en l' escriptura de compravenda, es descrigui amb detall els llindars i la superfície de la plaça d' aparcament que es transmet.

6.- REGISTRE DE LA PROPIETAT I LLEI 11/2023. NOUS TERMINIS PER A QUALIFICACIÓ DE DOCUMENTS:

La Resolució de la DGSJFP de 7 de juliol de 2023 (BOE de 15 d'agost de 2023), on s'aprova el calendari per implantar la llei 11/2023 de digitalització d'actuacions registrals. Aquesta llei ve a instaurar la signatura electrònica de tots els assentaments i documents registrals i la portada d' un protocol en suport electrònic. L' esmentada resolució inclou dos annexos amb un calendari d' implantació de la signatura electrònica en cadascun dels Registres de la Propietat d' Espanya, i amplia el termini ordinari de qualificació registral de 15 dies hàbils a 30 dies hàbils, durant el termini d' un mes a comptar des de la data en què s' inicia la implantació de les actuacions digitals.

S' adjunta al resum la resolució amb els annexos en els quals es troben les respectives dates d' inici de la fase d' implantació de signatura electrònica, per a que tots els empleats de la notaria puguin consultar-les i tenir en compte que en el termini d' un mes des d' aquesta data, el termini de qualificació no és de 15 dies com habitualment, sinó de 30.

La importància d'aquesta consulta rau en el fet que s'autoritzen cancel·lacions d'hipoteques inscrites en tots els registres d'Espanya, i cadascun d'ells té una data prevista per a la implantació d'aquesta signatura electrònica!

7.- VEÏNATGE CIVIL I LES SEVES DIFICULTATS DE PROVA. CAL DONAR-LI MOLTA IMPORTÀNCIA A LA MANIFESTACIÓ QUE S' INCLOGUI EN L' ESCRIPTURA:

La Resolució de la DGSJFP de 3 d'octubre de 2023 (BOE de 2 de novembre de 2023), on la DG resol un cas relatiu a la prova del veïnatge civil d'una fal·lera i la seva importància per determinar el Dret successori aplicable.

En el supòsit, la causant, en el seu testament, manifesta que té veïnatge civil comú. No obstant això, el seu hereu (espòs), quan accepta l'herència, en aquesta escriptura d'acceptació manifesta que el veïnatge civil de la causant era la d'Eivissa, i en base a la mateixa, s'adjudica tota l'herència (a diferència d'això, si el veïnatge civil fos comú, com la causant no tenia descendents, però sí ascendents vius, aquests serien legitimaris). En presentar-se a inscripció l' esmentada escriptura d' acceptació d' herència, el Registrador la denega, en considerar que preval la manifestació del veïnatge civil comú realitzat per la morta en el seu testament.

La DG, alineant-se amb el Registre, considera que la prova del veïnatge civil és molt difícil (llevat d'aquells casos en què consti inscrita la manifestació expressa en el Registre Civil). Així doncs, en cas de dubtes, ha de prevaler la manifestació de l'interessat realitzada davant de Notari (doncs s'ha realitzat estant degudament informat per part del fedatari), fins i tot sobre el que pugui resultar de documents extrajudicials (com un certificat d'empadronament del que resulti que la persona està empadronada en aquest domicili des de fa més de 10 anys), doncs no sempre el veïnatge administratiu coincideix amb el domicili efectiu (que és el que determina el veïnatge civil).

8.- L' ADMINISTRADOR AMB CÀRREC CADUCAT POT CONVOCAR LA JUNTA GENERAL PER A LA RENOVACIÓ DE L' ÒRGAN D' ADMNISTRACIÓ I PER PRESENTAR COMPTES ANUALS:

S'adjunta (AQUÍ) la Resolució de la DGSJFP de 31 d'octubre de 2023 (BOE de 21 de novembre de 2023), en la qual la DG resol que és vàlida la Junta General convocada per administrador amb càrrec caducat, sempre que aquesta Junta General es convoqui per renovar l'òrgan d'administració i aprovar els comptes anuals de diversos exercicis com a forma de superar el tancament del Registre de la Propietat.

9.- PODERS PREVENTIUS I ASPECTES INTERREGIONALS:

Es resumeix a continuació, breument, una ponència relativa als poders preventius i als aspectes a tenir en compte en l' àmbit del Dret interregional:

  • Gran utilitat del poder preventiu: evita a la família haver de recórrer a mesures de suport judicials (que tarden més d'un any a constituir-se, més el cost d'advocats, etc.).
  • En breus serà possible consultar telemàticament, en el Registre Civil, la vigència d' aquests poders. Cautela a tenir en compte sempre que un apoderat acudeixi a Notaria a signar amb un d'aquests poders.
  • Dubtes sobre Dret aplicable quan un client acudeix a notaria per signar un poder preventiu: Hem d'acudir sempre al criteri de la residència habitual (art. 9.6 Cc) per constituir el poder a l'empara del CCCat o el Cc.
  • Recordar sempre incloure (o no), a petició del client, la clàusula sobre si es requereix autorització judicial per als mateixos actes per als quals la requereix el curador.
  • A Catalunya, en els propers mesos, hi haurà novetats rellevants en aquesta matèria, ja que l' avantprojecte de reforma del Llibre II del Codi Civil Català sobre aquesta matèria entrarà al Parlament en breus ja, com a Projecte de Llei, de manera que, si es tramita ordinàriament, en uns mesos hi haurà una nova normativa en aquesta matèria amb modificacions molt profundes que haurem d' estudiar per adaptar les escriptures.

10.- LLEI 11/2023. DIGITALITZACIÓ D'ACTUACIONS NOTARIALS I REGISTRALS (PROTOCOL ELECTRÒNIC, VÍDEO SIGNATURES i CÒPIES AUTORITZADES ELECTRÒNIQUES):

S'adjunta article del nostre BLOG que resumeix els 10 punts principals de l'entrada en vigor de la Llei 11/2023 (AQUÍ).

Tres són els canvis principals que ens afectaran al nostre dia a dia:

  • El primer és el dipòsit en seu electrònica notarial de tots els documents signats, sent fidel reflex del document en paper (matriu, units, diligències i notes).
  • El segon gran canvi és la possibilitat de videofirmar amb certificat digital determinats tipus de documents una vegada que el ciutadà registrat al portal notarial;
  • i per últim, la creació de les còpies autoritzades electròniques que substitueixen el paper amb la seva mateixa eficàcia i validesa.  

Després de 21 dies d'implementació ens hem trobat amb les següents casuístiques:

PEL QUE FA AL PORTAL NOTARIAL (PNC):

  • Els ciutadans que vulguin realitzar tràmits hauran d'emplenar el formulari i validar el seu mòbil i correu de contacte. El tràmit és senzill i es completa pujant a la plataforma el document d'identitat. Ho hem validat i funciona correctament per a ciutadans identificats amb DNI, NIE i PASSAPORT.
  • La forma més pràctica d'accedir i que serveix també per signar és utilitzar un certificat digital. Recomanem el de la Fàbrica Nacional de Moneda i Timbre, tot i que hi ha diverses entitats emissores certificades per Ancert.
  • El ciutadà que accedeixi podrà consultar tot el seu històric d' escriptures entre l' 1 de gener de 2007 i el 8 de novembre de 2023. El signat a partir de l'entrada en vigor de la llei encara està per determinar com es publiqués.

PEL QUE FA A LA VIDEOFIRMA:

  • Des de l'inici hem aconseguit realitzar amb èxit 2 videofirmes. Si bé és una tecnologia molt nova i que té les seves limitacions no ha resultat complex de realitzar un cop el client està registrat al portal i disposa del certificat digital per poder signar.
  • La connexió es realitza amb una aplicació integrada al navegador web i és intuïtiva i senzilla. Esperem que a mesura que els ciutadans es registrin augmenti el nombre de documents atorgats per aquest mètode.

QUANT A LA CÒPIA AUTORITZADA ELECTRÒNICA:

  • Ja hem emès les primeres còpies autoritzades electròniques amb codi segur de verificació (CSV).
  • El procés el gestionem des del mateix Word i de manera paral·al dipòsit del document tot i que es pot emetre amb posterioritat, sempre per a documents signats a partir del 9 de novembre de 2023.
  • El document es publica a la seu electrònica notarial i es genera de forma ràpida i senzilla en SIGNE el CSV per remetre al client.
  • Una vegada pujat a la seu electrònica es comparteix amb el client mitjançant un correu electrònic en el qual li facilitem un enllaç a la seva còpia autoritzada electrònica. Aquest mètode de lliurament li dóna autenticitat i validesa legal enfront de tercers. Creiem que a poc a poc anirà substituint el paper ja que per a la seva consulta i validació no cal estar donat d'alta al portal notarial del ciutadà.

DUBTES MÉS FREQÜENTS DE PROTOCOL ELECTRÒNIC i VIDEOFIRMA:

A SIC, dins de l'apartat "Llei 11/2023. Digitalització d'actuacions notarials i registrals" es pot trobar un document amb preguntes i respostes sobre dubtes existents en relació a la posada en marxa de la Llei 11/2023, s'han emès dues publicacions: volum 1 i volum 2.

Així mateix, s'adjunten (AQUÍ en singular i AQUÍ plural), plantilles base per a qualsevol escriptura electrònica atorgada per videofirma a través del Portal Notarial del Ciutadà.

MODIFICACIÓ DE L' ÍNDEX ÚNIC INFORMATITZAT. NECESSITAT D'INFORMAR PER SEPARAT DEL NOMBRE DE FOLIS EN SUPORT PAPER / TELEMÀTIC:

A partir del 9 de novembre de 2023, es modifica l' Índex Únic Informatitzat per incorporar com a camp obligatori a informar en cada instrument públic el nombre de folis de matriu del suport paper per separat del nombre de folis en suport electrònic.

Per a qualsevol dubte en tot el relacionat amb la nova digitalització al respecte (tant d'empleats com de clients), contactar amb Antonio Alba per a la seva resolució en el correu: antonio@jesusbenavides.es

Octubre 2023

1.- REGISTRE CENTRAL DE TITULARITATS REALS. NOTA ACLARATÒRIA

S'adjunta (AQUÍ) nota aclaridora d'OCP sobre diverses qüestions relatives al Registre Central de Titularitats Reials i les obligacions dels Notaris al respecte:

  • Per a l'atorgament del negoci jurídic, no és requisit de validesa l'obtenció del correu electrònic a què es refereix l'article 4 del RD 609/2023, ja que no forma part dels requisits d'identificació del titular real.
  • Percentatge de participació: només s' haurà d' incloure aquesta informació quan calgui efectuar una nova acta de manifestacions per al supòsit que existeixi discordança entre el contingut de la BDTR i la manifestació de l' atorgant

2.- COMPRAVENDA D' IMMOBLE FORMALITZADA PER REPRESENTANT AMB PODER REVOCAT. MOLTA CURA EN VERIFICAR LA VIGÈNCIA DE PODERS I CÀRRECS DE SOCIETATS

Adjunt la Resolució de la DGSJFP de 26 de juliol de 2023 (BOE de 28 de setembre de 2023). La DG resol un cas d' una CV d' un immoble, en el qual la part venedora és representada per un apoderat, manifestant aquest que el seu poder és vigent, i el notari, donant el seu judici de suficiència positiu en l' escriptura. No obstant això, de les dades obrants en el Registre Mercantil, resulta que aquest poder estava revocat de feia pocs dies, havent-se publicat aquesta revocació en el BORME, una vegada inscrita en el Registre (moment a partir del qual és oposat enfront de tercers), el mateix dia de la signatura de la CV.

La DG confirma la qualificació del Registre, de manera que no es pot inscriure el dret del comprador ja que el venedor no va estar degudament representat per una persona amb facultats suficients per formalitzar aquesta venda.

Per tenir en compte el cas i realitzar les consultes pertinents en el Registre en una data el més propera possible a la signatura de l'escriptura (si és possible, el mateix dia), per evitar casos així.

3.- SL. REDUCCIÓ DE CAPITAL PER COMPRA DE PARTICIPACIONS. IMPORT DE LA RESERVA INDISPONIBLE

Adjunt la Resolució de la DGSJFP de 24 de juliol de 2023 (BOE de 27 de setembre de 2023). La DG resol el típic cas de "sortida" d'un soci d'una SL. Per a això, la societat recompra totes les participacions d'aquest soci (per un valor de reemborsament superior al nominal) per a, a continuació, reduir el capital social en el mateix import (procedint així a la seua amortització) i, així mateix, dotar una reserva indisponible, per l'import de la reducció (prenent com a referència el nominal de les participacions, i no el valor reemborsat al soci, que com s' indica, és superior), per garantir els drets dels creditors.

El Registre qualifica negativament perquè considera que l'import de la reserva ha de ser igual "al valor del rebut pel soci" (això és, al total reemborsat, i no només al valor nominal de les participacions).

La DG revoca la qualificació del Registrador Mercantil, determinant que en aquests casos l' import de la reserva indisponible ha de ser igual al valor nominal de les participacions amortitzades, i no a l' import reemborsat al soci sortint

4.- GUARDA DE FET. DOCUMENT INTERPRETATIU PER A TRÀMITS BANCARIS

S'informa que en SIC, dins de l'enllaç "Llei 8/2021 de suport a la discapacitat" es posa a disposició dels empleats un protocol marc signat entre la Fiscalia General de l'Estat i el sector bancari per clarificar les atribucions del guardador de fet en l'àmbit de les gestions bancàries.

Aquest document també ha estat objecte d'anàlisi detallada en un article del nostre blog (AQUÍ es pot consultar).

5.- INVERSIONS EXTERIONRES. NOVETATS NORMATIVES A TENIR EN COMPTE

S'informa a la plantilla de la recent aprovació del Reial decret 571/2023, de 4 de juliol, sobre inversions exteriors (AQUÍ es pot consultar), que haurà de ser tingut en compte quan es formalitzin operacions amb no residents. En concret, es modifica la normativa anterior en els aspectes fonamentals següents:

1.- Es consideren inversions estrangeres als efectes de fer la corresponent declaració posterior al Registre d' Inversions del Ministeri d' Economia, les següents:

  • Participació per no residents en societats espanyoles quan aquesta participació superi el 10% del capital social o dels drets de vot de la companyia (anteriorment s'exigia que la participació fos del 50%).
  • Adquisició de béns immobles a Espanya per no residents quan l'import superi els 500.000€ (anteriorment el límit mínim estava en 3.000.000 €).

En aquests casos el titular no resident té l'obligació de declarar davant el Registre d'Inversions del Ministeri d'Economia la inversió, mitjançant els models que resulten de la disposició transitòria 3 del Reial Decret (models DP1, D1A D1B, DP2, D2A, D2B).

2.- Si l'operació ha estat intervinguda per Notari, haurà de comunicar la inversió al Consell General del Notariat a través de la seu electrònica notarial (SIGNO) i, en tot cas, advertir el compareixent de l'obligació de presentació.

3.- En el cas que les inversions considerades estrangeres (de conformitat amb l'article 4 del Reial Decret), tinguin origen en un país de jurisdicció no cooperativa (antics paradisos fiscals), que són les recollides a l'Ordre de 9 de febrer de 2023, caldrà fer una declaració prèvia i els Notaris hauran d'exigir-la abans de l'atorgament, i advertir expressament d' això en el document públic.

6.- NOTES PRÀCTIQUES DE DOCUMENTS ON INTERVINGUIN ESTRANGERS

S'adjunta (AQUÍ), un interessant article d'un company Notari, on s'exposen una sèrie de reflexions pràctiques a tenir en compte quan en un document públic intervingui una persona física estrangera. A tall de resum, es destaquen les més rellevants:

  • Identificació. S' apliquen les regles generals del Reglament Notarial. En concret, en el cas dels estrangers comunitaris aquesta es realitza a través, bé del seu passaport, bé del seu document d' identitat nacional.
  • NIE: Els estrangers que, pels seus interessos econòmics, professionals o socials, es relacionin amb Espanya, han d' estar dotats, a efectes d' identificació, d' un nombre personal, únic i exclusiu, de caràcter seqüencial. Necessari per a totes aquelles operacions amb transcendència tributària.
  • Traducció: Llevat que el notari conegui l' idioma estranger, caldrà atenir-se al que disposa l' article 150 del Reglament Notarial i demanar un intèrpret.
  • Mitjans de pagament: Molta cura i diligència amb matèria de prevenció de blanqueig. És altament recomanable exigir que els comptes d'ingrés i abonament siguin de bancs espanyols. Si hi hagués bancs estrangers o comptes de terceres persones, s'exigirà informació el més completa i fidedigna possible sobre l'origen dels fons, requerint justificació documental (certificats de titularitat dels comptes, contractes justificatius de l'origen dels fons, etc.).
  • Apostilla: Resulta imprescindible comptar amb ella respecte dels documents atorgats a l' estranger.
  • Operacions immobiliàries. Recordar la retenció del 3% del preu (Impost de la Renda de No Residents) i inversió del subjecte passiu en la "plusvàlua municipal".

7.- SOL·LICITUD DE CÒPIES DE TESTAMENTS A L'ARXIU DEL COL·LEGI NOTARIAL DE CATALUNYA

Informació d'interès en sol·licitar còpies de testaments al Col·legi. Per evitar problemes en cas de discrepàncies de dates, es demana per part del Col·legi que, quan es remeti una sol·licitud de còpia, s'adjunti a la sol·licitud de còpia de testament els corresponents certificats de defunció i últimes voluntats per identificar de forma més exacta aquesta petició.

8.- SIGNATURA TELEMÀTICA DE DOCUMENTS NOTARIALS. ENTRADA EN VIGOR

Com ja es va informar en anteriorment, el pròxim 9 de novembre entrarà en vigor la Llei 11/2023, que permetrà la signatura telemàtica de documents públics (això és, a través d'un sistema de videoconferència amb el Notari i signatura electrònica, sense necessitat que el client acudeixi físicament a la notaria). AQUÍ es pot trobar un article al blog de la Notària de Jesus Benavides amb més detall al respecte (quins documents es podran signar, procediment, etc.).

Per ser pioners amb aquesta novetat i donar el millor servei als clients, s'ha creat a la pàgina web de la notaria de Jesus Benavides un nou apartat (Videofirma) on, mitjançant uns didàctics vídeos, s'explica tot el procés que haurà de seguir qualsevol ciutadà que vulgui posar en pràctica aquesta possibilitat.  

Per a qualsevol dubte al respecte (tant d'empleats com de clients), contactar amb Antonio Alba per a la seva resolució en el seu correu electrònic: antonio@jesusbenavides.es.

Setembre 2023

1.- CÒMPUT TERMINIS PER A CELEBRACIÓ DE JUNTA GENERAL. NO ES POT INCLOURE EN EL CÒMPUT EL DIA DE CELEBRACIÓ DE LA JUNTA

Adjunt la Resolució de la DGSJFP d'11 de juliol de 2023 (BOE de 28 de juliol de 2023). D'acord amb ella, i a tall resum, la DG ens recorda les regles de còmput dels terminis per a la convocatòria de junta general en una societat de capital. Com és sabut, l'article 176 LSC determina que entre la convocatòria i la celebració de la junta general ha de transcórrer un mes (SA) o 15 dies (SL). Per al còmput d' aquests terminis, el dia d' inici comença el dia en què es remet l' anunci a l' últim dels socis i, per determinar el dia de finalització del termini, no es podrà computar el dia de celebració de la junta general.

Per tant ha de transcórrer un mes per a les societats anònimes i 15 dies per a les societats limitades, i és l' endemà d' aquests terminis quan es pot celebrar vàlidament la Junta General.

2.- DOCTRINA DE LA DIRECCIÓ GENERAL EN MATÈRIA ARANZELÀRIA

S'adjunta (AQUÍ) interessant document que recull un resum de la doctrina de la Direcció General de Seguretat Jurídica i Fe Pública, en matèria aranzelària, dels anys 2020 – 2023. Per consultar en cas de dubtes sobre com minutar escriptures concretes.

3.- NOVETATS EN L' ÍNDEX ÚNIC INFORMATITZAT

S' informa que, recentment, l' Índex Únic Informatitzat ha inclòs una sèrie de novetats per millorar el reflex dels negocis jurídics que s' atorguen en els instruments públics.

En concret, es creen nous actes jurídics per recollir degudament:

  • Actes d' adquisició o conservació de veïnatge civil.
  • Escriptures de mesures de suport i les de constitució d'assistència (i el seu equivalent a Catalunya),
  • Actes d'omissió de número de protocol o de Llibre Registre (per donar solució al cas infortunat que quedi un número o diversos sense document realment autoritzat o intervingut).

Altres petites modificacions:

  • Constància dels mitjans de pagament en les actes de dipòsit.
  • Especificació de la titularitat guanyancial (o no) en la compravenda de participacions i accions socials.
  • Constitució d'entitats amb o sense personalitat jurídica, on s'exigeix la informació del seu Número d'Identificació Fiscal (si l'obtenció és posterior a l'atorgament i no s'ha pogut obtenir la dada per part del client, arribat el venciment del termini per remetre l'índex, s'haurà de sol·licitar l'aixecament de regla per la llera habitual).

4.- TEORIA DEL NEGOCI JURÍDIC COMPLEX. COMPRA + HIPOTECA D' IMMOBLE PER PERSONA CASADA. NO ÉS NECESSARI EL CONSENTIMENT DE L' ALTRE CÒNJUGE SI LA HIPOTECA ES REALITZA DE FORMA SIMULTÀNIA A LA COMPRA. CURA EN CAS D' ESTRANGERS

S'adjunta (AQUÍ) interessant article on es resumeix la doctrina de la DG sobre la teoria del negoci jurídic complex. Es tracta de casos on una persona casada compra ella sola un immoble, i tot seguit l'hipoteca. Com és sabut, la regla general determina que, per hipotecar l' habitatge habitual, encara que aquesta pertanyi a un sol dels cònjuges, és necessari el consentiment de l' altre. Com a excepció a aquesta regla general, sorgeix la teoria del negoci jurídic complex, en virtut de la qual, no és necessari el consentiment del cònjuge no titular en la constitució d' hipoteca sobre habitatge habitual immediatament posterior a la seva compra, és a dir que la hipoteca se signi amb el nombre immediatament posterior de protocol a la de compravenda.

En el cas d'estrangers, CURA, doncs la DG no admet la doctrina del negoci jurídic complex, llevat que aquest dret estranger ho permeti i així s'acrediti (així doncs, s'haurà de verificar mitjançant informe del notari si el Dret estranger que regeix el règim matrimonial concret dels clients, admet o no aquesta teoria del negoci complex).

5.- ELEVACIÓ A PÚBLIC D' ACORDS SOCIALS. UNA BONA ESCRIPTURA POT SALVAR UN MAL CERTIFICAT

Adjunt la Resolució de la DGSJFP de 10 de juliol de 2023 (BOE de 28 de juliol de 2023). D'acord amb ella, i a tall resum, la DG determina que, en el marc d'una elevació a públic d'acords socials d'una SL (cessament i designació de càrrecs), si en el certificat no s'indica el quorum d'adopció dels acords, però en l'escriptura sí que s'especifica (mitjançant una manifestació de l'administrador), això és suficient per poder inscriure l' acord en el Registre Mercantil.

6.- PRIOR IN TEMPORE, POTIOR IN IURE. EL QUE ARRIBA PRIMER AL REGISTRE, ÉS EL QUE PREVAL (ENCARA QUE EL DRET SIGUI POSTERIOR)

Adjunt la Resolució de la DG de Dret, Entitats Jurídiques i Mediació, de 17 de juliol de 2023 (DOGC de 31 de juliol de 2023). D' acord amb ella, i a tall resum, la DG determina que el que accedeix primer al Registre, és el que preval.

Supòsit en el qual, l' any 1986, mitjançant document privat, es constitueix un usdefruit vitalici sobre una finca. Posteriorment, el 09/02/2023, s'eleva a públic aquest document privat i es presenta a inscripció en el Registre de la Propietat. No obstant això, el Registrador denega la inscripció, ja que data 03/02/2023, això és, 6 dies abans, es va presentar a inscripció una escriptura de lliurament de llegat, en la qual s'adjudica aquest dret d'usdefruit a un tercer, en base a una acceptació d'herència d'una persona morta el 2022.

En aquest cas, la DG recorda el principi bàsic de funcionament del Registre, això és, prior in tempore, potior in iure, de manera que, el que primer arriba al Registre i s'inscriu (usdefruit de 2022 presentat el 3 de febrer de 2023), preval davant la resta de drets (en aquest cas, un usdefruit constituït en document privat el 1986 i presentat a inscripció el 9 de febrer de 2023 en base a una escriptura d' elevació a públic).

7.- TAULA NORMATIVA SOBRE NACIONALITAT I ESTAT CIVIL

S'adjunta (AQUÍ) interessant document que recull una taula normativa sobre nacionalitat i estat civil, on podem trobar enllaços a normativa i Resolucions de la Direcció General sobre matèries diverses com Registre Civil, certificacions, règim econòmic del matrimoni, etc.

8.- JURA DE NACIONALITAT. DIVERSES QÜESTIONS A TENIR EN COMPTE

S'adjunta (AQUÍ) Circular de la DG relativa a la competència del Registre Civil concret on formalitzar la declaració d'opció de la nacionalitat espanyola, així com el jurament o promesa. En aquesta s' estableix que la competència correspondrà a l' Oficina del Registre Civil del domicili de l' optant.

Així mateix, s'adjunta (AQUÍ) Circular de la Directora General de Seguretat Jurídica i Fe Pública, en la qual es determina la improcedència d'atorgar actes de jura de nacionalitat quan es detectin indicis que el compareixent ha realitzat actes incompatibles amb la bona conducta cívica (com per exemple, el fet que el sol·licitant estigui ingressat en un centre penitenciari).

9.- IMPUGNACIÓ JUDICIAL DE QUALIFICACIONS NEGATIVES. SERVEI AL QUAL PODEM RECÓRRER COM A OFICINA NOTARIAL

S'adjunta (AQUÍ) un document informatiu del Consell General del Notariat, a través del qual, es dona a conèixer un servei de què disposen els Notaris, per poder recórrer judicialment aquelles qualificacions negatives (o també Resolucions de la DGSJFP) que puguin suposar un interès corporatiu per als Notaris.

Així doncs, en cas que l' empleat es trobi amb una qualificació negativa que consideri que pot afectar el Notariat en el seu conjunt, pot plantejar aquesta possibilitat al notari, la qual es podrà demanar per les vies que s' indiquen en el document adjunt.

10.- LA RECOMANABLE ACTA DE MANIFESTACIONS PRÈVIA A L' ATORGAMENT D' UNA ESCRIPTURA EN LA QUAL INTERVÉ UNA PERSONA AMB DISCAPACITAT.

La circular informativa 3/2021, de 27 de setembre de la Comissió Permanent del Consell General del Notariat, proposa que prèviament a l'atorgament d'una escriptura en la qual intervinguin persones amb discapacitat, s'aixequi una acta de manifestacions en la qual es facin constar les circumstàncies que puguin influir en l'atorgament del negoci jurídic de què es tracti. L' esmentada acta podrà recollir entre altres circumstàncies:

  • Declaracions de la pròpia persona amb discapacitat, Per exemple, la manifestació d' aquesta persona reconeixent que ven per un preu inferior al de mercat per una necessitat o conveniència determinada, o els motius pels quals renuncia a una determinada herència.
  • Declaracions de les persones que assisteixin al discapacitat en l' exercici de la seva capacitat. Per exemple, la manifestació del guardador de fet, advocat, acompanyant incidental, etc, fent constar que ha recomanat a la persona amb discapacitat atorgar una escriptura de venda perquè és necessari per al seu sustent i manutenció futurs, o per saldar uns deutes pendents.

Aquesta acta és un complement imprescindible del judici de capacitat notarial, i aporta claredat i seguretat enfront de controvèrsies futures i possibles reclamacions. És recomanable que el requirent de l' acta sigui la persona amb discapacitat o el seu assistent.

11.- ES CREA EL REGISTRE CENTRAL DE TITULARITATS REALS.

Entra en vigor el dia 19 de setembre de 2023 el Reial decret 609/2023, d'11 de juliol, pel qual es crea el Registre Central de Titularitats Reials. Aquest registre és de consulta obligada per a tots els subjectes obligats per la llei al control del blanqueig de capitals, entre ells els notaris. No obstant això, fins que no es produeixi el bolcat de dades a aquest registre, per a la qual cosa es donen 9 mesos, el Reial Decret estableix que cal seguir acudint a les fonts tradicionals (Base de dades del Titular Reial a través de Signe).

Juliol 2023

1.- NOU PERMÍS RETRIBUÏT DE 15 DIES NATURALS PER A PARELLES DE FET

Es publica al BOE i entra ja en vigor el Reial decret llei 5/2023 (AQUÍ es pot consultar), en virtut del qual, es reconeix un permís retribuït de 15 dies naturals pel fet de constituir-se (i registrar-se) com a parella estable. Se'n pot informar totes les parelles estables que es constitueixin a partir d'ara, perquè puguin gaudir d'aquest nou permís.

2.- NOVA REGULACIÓ DE LES MODIFICACIONS ESTRUCTURALS DE LES SOCIETATS MERCANTILS

El ja citat Reial decret llei 5/2023 (AQUÍ es pot consultar) ha derogat l'antiga Llei 3/2009, de 3 d'abril, sobre modificacions estructurals de les societats mercantils (transformació, fusió, escissió, cessió global d'actiu i passiu, etc.). Així doncs, a partir d'ara, el nou règim jurídic de les modificacions estructurals cal trobar-lo en l'esmentat Reial decret llei 5/2023. A tenir en compte quan qualsevol oficial prepari una d'aquestes operacions (haurà de consultar la nova regulació i adaptar les cites legals al nou text normatiu).

3.- LES SENTÈNCIES DE DIVORCI D' ESTRANGERS, AMB ADJUDICACIÓ D' IMMOBLES, HAN D' ESTAR INSCRITES EN EL REGISTRE CIVIL CENTRAL

Adjunt la Resolució de la DGSJFP de 13 de juny de 2023 (BOE de 10 de juliol de 2023). D'acord amb ella, i a tall resum, la DG determina que, en cas de divorci (D'ESTRANGERS el matrimoni de la qual no està inscrit en el Registre Civil espanyol), si en la sentència s'adjudica un immoble a un dels excònjuges, per poder inscriure la mateixa en el Registre de la Propietat, cal que, prèviament, aquesta sentència de divorci consti inscrita en el Registre Civil central.

4.- REGISTRE DE LA PROPIETAT I PRIOR IN TEMPORE. DE VEGADES SÍ, I DE VEGADES NO, EL QUE ES PRESENTA DESPRÉS TÉ PRIORITAT SOBRE DOCUMENTS PRESENTATS AMB ANTERIORITAT

Adjunt la Resolució de la DGSJFP de 15 de juny de 2023 (BOE de 10 de juliol de 2023). D'acord amb ella, i a tall resum, la DG resol un cas curiós:

  • Se signa CV + PH que es presenta a inscripció, qualificat amb defectes esmenables.
  • Es presenta esmena, i estant l'assentament vigent (això és, encara no inscrites la CV + PH), entra en el Registre de la Propietat un manament de l'AEAT amb una prohibició de disposar, per deutes tributaris.
  • El Registrador qualifica negativament la CV + PH (presentades abans que el manament) emparant-se en raons d'ordre públic.
  • El Notari recorre i la DG li dona la raó, determinant que si aquest manament prové d'un procediment administratiu on no es posa en tela de judici la validesa civil del negoci jurídic (recordem, deutes tributaris), no procedeix la qualificació negativa, ja que la CV + PH s'han presentat abans en el Registre (prior in tempore potior in iure).
  • No obstant això, ens recorda la DG que si el manament hagués estat lliurat en el marc d'un procés penal on es posa en tela de judici la validesa del negoci (per exemple, una presumpta estafa a la CV), sí que procediria la suspensió de la inscripció (encara que el manament fos posterior), per raons d'interès general / ordre públic.

5.- NO ES POT INSCRIURE RES A FAVOR D'UNA SOCIETAT AMB EL CIF REVOCAT

Adjunt la Resolució de la DGSJFP de 16 de juny de 2023 (BOE de 10 de juliol de 2023). D' acord amb ella, i a tall resum, la DG determina que, en el marc d' una compravenda, si la societat adquirent té el CIF revocat, no es pot inscriure aquesta adquisició al seu favor. A tenir en compte i recordar sempre quan intervingui una societat, consultar la base de dades existent al respecte.

6.- ES POT REDUIR CAPITAL SOCIAL PER SOTA DE 3.000 EUROS EN UNA SL JA EXISTENT

Adjunt la Resolució de la DGSJFP de 13 de juny de 2023 (BOE de 10 de juliol de 2023). D' acord amb ella, i a tall resum, la DG resol el següent cas curiós:

  • SL ja existent, amb capital social superior a 3.000 euros, executa reducció de capital, a resultes de la qual, la seva xifra de capital social resultant queda per sota dels 3.000 euros.
  • El Registrador suspèn la inscripció en considerar que aquesta xifra queda per sota del mínim legal, en considerar que les SL de menys de 3.000 euros de capital només són possibles en el moment de la constitució.
  • La DG revoca la qualificació del Registrador, considerant que sí que és possible executar una reducció de capital en una SL el resultat de la qual sigui un capital social inferior a 3.000 euros.

7.- AMPLIACIÓ DE CAPITAL SOCIAL I DRET DE SUBSCRIPCIÓ PREFERENT. CAL RESPECTAR ELS TEMPS

De resultes d' una operació formalitzada a la notaria, es recorda que en el marc d ' un augment de capital d' una SA, el dret de preferència dels accionistes en els augments de capital neix en el moment de la publicació de l' oferta de subscripció de les noves accions al Butlletí Oficial del Registre Mercantil, o bé, des de la comunicació escrita a cadascun dels accionistes. Aquesta subscripció podrà realitzar-se pels socis en el termini que hagi fixat la Junta, que no podrà ser inferior a un mes des de la publicació o comunicació.

Així doncs, s'hauran de tenir en compte i respectar aquests terminis en formalitzar-se aquesta classe d'operacions (de manera que no és possible que es realitzi la subscripció de les noves accions en la mateixa Junta de l'acord, llevat que hi haguessin acudit la totalitat dels socis).

8.- RESPONSABILITAT CIVIL DEL NOTARI. MOLT IMPORTANT TENIR-HO EN COMPTE PER EVITAR AQUESTA CLASSE D'ERRORS

S'adjunta a un interessant article doctrinal (AQUÍ) en el qual s'analitza la responsabilitat civil del Notari. D'especial interès, hi ha un apartat amb detall de casos concrets (per exemple, omissió de càrregues, poders insuficients, manca d'informació relativa als efectes tributaris de l'atorgament, etc.).

Es recomana encaridament a tots els empleats de la notaria la lectura de l' article i d' aquests casos concrets per evitar incórrer en aquesta classe d' errors i la responsabilitat associada als mateixos.

9.- REGISTRE CIVIL I JURA DE NACIONALITAT I MATRIMONIS NOTARIALS. QÜESTIONS IMPORTANTS A TENIR EN COMPTE

S'adjunta Ofici de la Direcció General de Seguretat Jurídica i Fe Pública (vegeu PDF adjunt al present Email) en la qual s'aclareixen diverses qüestions relatives, sobretot, a la documentació a presentar pels interessats en les actes de jura de nacionalitat i en els expedients matrimonials davant notari, així com a aspectes relatius al tràmit a tenir en compte en ambdós atorgaments.

Juny 2023

1.- ESTATUTS SOCIALS. CONVOCATÒRIA DE JUNTA. NO ÉS VÀLIDA LA CLÀUSULA ESTATUTÀRIA QUE PERMET FER LA CONVOCATÒRIA DE LA JUNTA ALS SOCIS PER CORREU ORDINARI (SENSE JUSTIFICANT DE RECEPCIÓ):

Adjunt la Resolució de la DGSJFP de 10 de maig de 2023 (BOE d'1 de juny de 2023). D'acord amb elles, i a tall resum, la DG ens recorda que (en el marc de la constitució d'una SL), no és admissible la clàusula estatutària que permet remetre la convocatòria de junta als socis mitjançant correu ordinari (sense justificant de recepció), ja que perquè la convocatòria sigui vàlida, cal que el sistema de remissió permeti verificar la recepció de la convocatòria per part del destinatari.

2.- EN L' ESCRIPTURA DE VENDA EXTRAJUDICIAL DE BÉ HIPOTECAT ÉS NECESSÀRIA LA NOTIFICACIÓ FEFAENT DE L' EXECUCIÓ ALS TITULARS DE CÀRREGUES POSTERIORS:

Adjunt la Resolució de la DGSJFP, d'11 de maig de 2023 (BOE d'1 de juny de 2023). Supòsit d ' execució extrajudicial d' immoble hipotecat, a notaria, on existeix una condició resolutòria posterior a la hipoteca a favor d' una societat. Se li notifica el procediment d' execució a l' esmentada societat mitjançant correu certificat amb justificant de recepció, però el lliurament és negatiu, després de la qual cosa s' atorga l' escriptura. La DG, alineant-se amb la tesi del Registrador, no ho accepta, ja que considera que en formalitzar-se l' execució extrajudicial d' un bé hipotecat mitjançant escriptura, cal notificar fefaentment el procediment a tots els titulars de càrregues o drets posteriors a la hipoteca que s' executa, de manera que si s' opta per remetre la notificació del procediment per correu certificat amb justificant de recepció, i el seu lliurament al destinatari és negativa, el procedent és realitzar una notificació personal, per part del notari, mitjançant una acta de notificació (art. 202 Reglament Notarial).

3.- RECTIFICACIÓ DE CABUDA SUPERIOR AL 10%. NO ÉS POSSIBLE INSCRIURE-LA "A POC A POC":

Adjunt la Resolució de la DGSJFP, de 12 de maig de 2023 (BOE d'1 de juny de 2023). S'atorga escriptura de rectificació de cabuda de finca, per la "via simplificada" de l'article 201.3 Llei Hipotecària (per a diferències que no excedeixen del 10%), però en analitzar-se els metres quadrats que consten en el registre i els metres declarats ara (de 9.403 a 10.377), s'aprecia que la diferència és superior al 10%. El Registrador suspèn inscripció i posteriorment, el notari presenta escriptura d' esmena on es demana que s' inscrigui únicament l' excés de cabuda fins a assolir el 10%. El Registrador qualifica de nou negativament, i la DG, alineant-se amb el Registrador, confirma que això no és possible, ja que no es pot inscriure "a poc a poc" o "per parts" una rectificació de cabuda, de manera que si aquesta és superior al 10%, s'ha de recórrer a l'expedient ordinari de l'article 201.1 de la Llei Hipotecària, i no a la via simplificada de l' article 201.3.

4.- MINUTACIÓ DE "CONCEPTES MENORS". QUE ES POT COBRAR I QUE NO:

Interessant entrada del blog "justitonotari" (AQUÍ) on s'analitza una Resolució de la Direcció General de 3 de gener de 2023 (es pot consultar completa en un enllaç de l'esmentat blog), en la qual es resol un recurs d'un particular contra la minuta d'un Notari d'una escriptura de compravenda. A tall de resum, s' hi determina que:

  • Què es testimonia i què no? És el Notari qui decideix.
  • Informe del Registre Mercantil: No correspon.
  • Consulta Titular Reial: Sí.
  • Cares en blanc dels xecs: correcte.
  • Incorporació a la còpia d' un foli per a la consignació de notes: correcte.
  • Diligències: Han de constar per poder-se minutar.
  • Còpies simples i pacte d' assumpció de despeses per la part compradora: Si el comprador assumeix les despeses, això inclou les còpies necessàries per complir les obligacions de comunicació del negoci formalitzat.
  • Nombre de còpies simples electròniques: 2 (per a comunicacions a Cadastre i Ajuntament, respectivament).
  • Nombre de còpies simples en paper: 3 (per liquidar ITP, "plusvàlua" i tràmits diversos, respectivament).
  • Moment d' indicar el nombre de còpies que desitgen els atorgants: En el moment de la signatura.
  • Què podem considerar testimonis? La transcripció de les dades de la societat intervinent; l'elaboració de la fitxa necessària per poder realitzar la liquidació telemàtica; el testimoni per petició d'informació registral; la consulta de Titularitat Reial; la nota simple del Registre; el rebut de l'IBI; la certificació cadastral descriptiva i gràfica (al marge de la gestió extraaranzelària també minutable); els xecs que acrediten els mitjans de pagament; el certificat de deutes de la comunitat; l'etiqueta de la Certificació Energètica o el certificat sencer i respectant el que es necessita segons els casos; el justificant de recepció de l' Ajuntament de la comunicació de l' article 110.6.b) i la comprovació de CSV' s.
  • Segell de seguretat: Sí, es minuta.
  • Nota del Registre: Pot ser un suplert (al marge del testimoni).

5.- NO ES POT SER 2 COSES ALHORA. NO ÉS POSSIBLE SER VOCAL (PERSONA FÍSICA) EN UN CONSELL D'ADMINISTRACIÓ D'UNA SOCIETAT I, ALHORA, SER TAMBÉ PERSONA FÍSICA REPRESENTANT D'UNA MERCANTIL QUE OSTENTI CÀRREC DE VOCAL EN AQUEST MATEIX CONSELL D'ADMINISTRACIÓ:

Adjunt la Resolució de la DGSJFP de 23 de maig de 2023 (BOE de 16 de juny de 2023). D' acord amb elles, i a tall resum, la DG determina que, en un consell d' administració de 3 membres, no és possible que una mateixa persona física ostenti el càrrec de vocal del consell i, alhora, el de persona física representant d' una societat que és també vocal en aquest consell, ja que això implicaria que, de facto, una sola persona tindria dret de veto per a l' adopció, o no, de qualsevol acord, a més de poder generar situacions susceptibles de conflicte d' interès. En tot cas, si el consell tingués més de 3 membres, la qüestió seria més discutible i s'hauria d'analitzar el cas concret per obtenir una conclusió al respecte.

6.- VENDA D' IMMOBLE PER UNA SOCIETAT REPRESENTADA PER UN ADMINISTRADOR AMB EL SEU CÀRREC NO INSCRIT EN EL REGISTRE MERCANTIL. ÉS POSSIBLE SI EL JUDICI NOTARIAL DE SUFICIÈNCIA ES FA BÉ:

Adjunt la Resolució de la DGSJFP de 9 de maig de 2023 (BOE de 29 de maig de 2023). D' acord amb elles, i a tall resum, la DG reitera la seva doctrina ja consolidada i determina que, en un cas d' una SL que ven un immoble, representada en la compravenda pel seu administrador, sense el càrrec encara inscrit, és possible formalitzar l' operació si en el judici notarial de suficiència es realitza de la manera correcta. En concret, l' escriptura hauria de contenir totes les circumstàncies previstes per la llei per entendre vàlid el nomenament d' administrador:

  1. L' acord de la Junta General degudament convocada.
  2. L' acceptació del nomenament,
  3. La notificació o consentiment, si s' escau, dels titulars dels càrrecs inscrits anteriors.

7.- MOFIDICACIÓ DEL REGLAMENT DEL REGISTRE MERCANTIL PER ADAPTAR-LO A LA NORMATIVA DE LA UNIÓ EUROPEA EN MATÈRIA DE PROCESSOS DIGITALS

AQUÍ es pot consultar l' esmentada reforma del Reglament del Registre Mercantil, publicada al BOE de 14 de juny. En base a aquesta, com a aspectes clau:

  • Es preveu l'assignació d'un Identificador Únic Europeu (EUID) a totes les societats de capital i sucursals, que permeti identificar-les inequívocament a través d'un sistema d'interconnexió de tots els registres mercantils de la UE.
  • Es preveu la possibilitat de crear i tancar sucursals de forma telemàtica / en línia.
  • La seva entrada en vigor es retarda un any, a comptar des de la publicació al BOE de la Llei 11/2023 (això és, el 9 de maig de 2024).

Maig 2023

1.- RENÚNCIA D' HERÈNCIA DE MENORS D' EDAT I CONFLICTE D' INTERESSOS. ASPECTES A TENIR EN COMPTE:

Adjunt la Resolució de la DG de Dret, Entitats Jurídiques i Mediació de la Generalitat de Catalunya, de 20 de febrer de 2023 (DOGC de 2 de març de 2023). D'acord amb ella, i a tall resum, la DG ens recorda que en la renúncia d'una herència a favor de menors d'edat, la regla general és que aquesta s'ha de formalitzar en escriptura pública per part dels pares, amb autorització judicial (art. 236-27 CCCat) o, alternativament, dels dos parents més pròxims (art. 236-30 CCCat). En cas de conflicte d' interessos d' un dels progenitors, la renúncia la realitza l' altre progenitor amb el consentiment dels dos parents. Si el conflicte d' interessos afectés algun dels dos parents, aquest s' ha d' abstenir o, si s' escau, s' ha de recórrer al parent successiu per a substituir-lo.

2.- REGISTRE DE LA PROPIETAT. NO ES PODEN DEMANAR NOTES SIMPLES NI PER EMAIL NI MITJANÇANT DOCUMENT PRESENTAT PER VIA TELEMÀTICA:

Adjunt les Resolucions de la DGSJFP de 27 de març de 2023 (BOE de 18 d'abril de 2023) i de 28 de març de 2023 (BOE de 18 d'abril de 2023). D'acord amb elles, i a tall resum, la DG ens recorda que no es poden sol·licitar notes simples ni per email ni mitjançant una sol·licitud presentada en un document a través del sistema de presentació telemàtica de documents del Registre. La via ordinària és a través del portal telemàtic de Registradores.org o via Telefax en el cas de les notes continuades de notaria.

3.- CESSIÓ DE FINCA A CANVI DE PENSIÓ VITALÍCIA GARANTIDA AMB CONDICIÓ SUSPENSIVA I DRET REAL D' HIPOTECA. NO ES POT HIPOTECAR EL QUE ENCARA NO ET PERTANY:

Adjunt la Resolució de la DGSJFP, de 28 de març de 2023 (BOE de 18 d'abril de 2023). D'acord amb ella, i a tall resum, la DG ens recorda que no es pot hipotecar el que encara no és teu. Es formalitza en escriptura pública una cessió d' una finca a canvi d' una pensió vitalícia. Cedent (persona gran), cedeix la finca a un tercer (cessionari), a canvi d'una pensió vitalícia. La cessió es formalitza amb una condició suspensiva, de manera que la transmissió del domini es produirà quan la part cessionària justifiqui que ha satisfet la totalitat de la pensió convinguda (s'entén que a la mort del cedent). Així mateix (per garantir que els obligats al pagament de la pensió l'abonaran), la part cessionària constitueix hipoteca sobre aquest immoble, a favor del cedent, com a garantia addicional en el pagament de la pensió vitalícia. Es denega la inscripció de la hipoteca ja que la condició suspensiva encara no s'ha complert, de manera que els cessionaris encara no han adquirit la titularitat de l'immoble (condició suspensiva pendent de compliment) i, per tant, no poden hipotecar una cosa que encara no els pertany.

4.- HIPOTECA I DOMICILI A EFECTES DE NOTIFICACIONS. NO POT SER UN DOMICILI ESTRANGER:

Adjunt la Resolució de la DGSJFP, de 30 de març de 2023 (BOE de 18 d'abril de 2023). D' acord amb ella, i a tall resum, la DG ens recorda que en formalitzar un dret real d' hipoteca, en l' escriptura ha de constar un domicili del deutor a efectes de notificacions i requeriments, el qual ha d' estar situat a Espanya, de manera que no és admissible assenyalar un domicili del deutor a l' estranger, a aquests efectes.

5.- ESCRIPTURA D'EXTINCIÓ DE PARELLA ESTABLE I DISSOLUCIÓ DE CONDOMINI (PIS EN COMÚ). ES POT ATORGAR AMB FILLS MENORS SI NO S' INCLOUEN EN L' ESCRIPTURA PACTES QUE AFECTIN ELS FILLS:

Adjunt la Resolució de la DG de Dret, Entitats Jurídiques i Mediació de la Generalitat de Catalunya, de 19 d'abril de 2023 (DOGC de 24 d'abril de 2023). D'acord amb ella, i a tall resum, la DG determina que quan existeix una parella estable amb fills i amb un habitatge en comú, quan s'extingeix la parella estable per cessament de la convivència, encara que existeixin aquests fills menors d'edat, poden formalitzar l'extinció de la parella estable en l'escriptura i acordar-hi la dissolució del condomini de l'immoble que tenien en comú. No obstant això, això només serà possible si en aquesta escriptura d'extinció de la parella estable, no s'inclouen mesures que afectin els fills, com un conveni, un pla de parentalitat, una pensió d'aliments, o un règim de visites (en aquest cas, lògicament, requeriria autorització judicial).

6.- ESCRIPTURA DE DIVISIÓ MATERIAL D' ELEMENT PRIVATIU D' UNA FINCA SUBJECTA A RÈGIM DE PROPIETAT HORITZONTAL NOMÉS ES REQUEREIX MAJORIA SIMPLE:

Adjunt la Resolució de la DG de Dret, Entitats Jurídiques i Mediació de la Generalitat de Catalunya, de 5 de maig de 2023 (DOGC de 15 de maig de 2023). D'acord amb ella, i a tall resum, la DG determina que en el cas d'un edifici antic amb una divisió horitzontal "singular" (dividit en 4 entitats, una de la qual, engloba 13 pisos susceptibles d'aprofitament individualitzat), si els estatuts no ho permeten expressament (en aquest cas no es requeriria acord de Junta) és possible formalitzar una divisió material d'aquesta entitat que engloba aquests 13 pisos, per crear 13 finques registrals independents, sent únicament necessari un acord de Junta aprovat per majoria simple (això és, no seria necessari un acord amb majories qualificades de 4/5).

7.- ESCRIPTURA DE RECTIFICACIÓ D'ERROR (DE SUPERFÍCIE) EN LA DESCRIPCIÓ D'UNA FINCA (ELEMENT PRIVATIU) SUBJECTA A RÈGIM DE PROPIETAT HORITZONTAL. NO ES REQUEREIX DECLARACIÓ D' OBRA NOVA ANTIGA PER LA COMUNITAT DE PROPIETARIS:

Adjunt la Resolució de la DGSJFP, de 18 d'abril de 2023 (BOE de 8 de maig de 2023). D'acord amb ella, i a tall resum, la DG resol un supòsit en el qual un sobreàtic, inscrit amb una superfície útil de 47,51 metres, es rectifica a 97 metres (doncs en realitat aquesta era la superfície real i correcta), mitjançant una escriptura atorgada pel titular registral d'aquesta finca, en base a una certificació cadastral i gràfica i un informe d'arquitecte (que acrediten que es tracta d'un error i que aquest pis té aquesta superfície des del moment de la construcció), així com mitjançant un acord de Junta (adoptat per unanimitat) que consent aquesta rectificació. En aquest cas la DG confirma que amb aquesta escriptura és suficient per inscriure la modificació de la superfície del pis, sense que sigui necessària una escriptura de declaració d' obra nova antiga, per part de la comunitat de propietaris, on es rectifiqui la descripció d' aquest element.

8.- QUAN EN UNA SUCCESSIÓ EXISTEIXI UN DRET DE TRANSMISSIÓ, ULL QUE ES REQUEREIX LA CONCURRÈNCIA DE TOTS ELS INTERESSATS EN L' HERÈNCIA PER AL LLIURAMENT D' UN LLEGAT:

Adjunt la Resolució de la DGSJFP, de 19 d'abril de 2023 (BOE de 8 de maig de 2023). D'acord amb ella, i a tall resum, la DG recorda que, en el marc del dret de transmissió, i en base a l'article 1006 del Codi Civil, qualsevol operació tendent a partir l'herència a la qual estigui cridat el transmitent ha de ser atorgada per tots els interessats en la successió d'aquest (incloent-hi els seus legitimaris). Es tracta d'un cas en el qual dues persones mortes, en el seu testament nomenen com a hereus els seus sis fills (amb substitució vulgar en favor dels seus respectius descendents) i, així mateix, ordenen a favor de tres dels seus fills llegats d'uns béns immobles. Posteriorment, un d'aquests fills, mor, deixant vídua i tres fills (nets dels primers causants). S'atorga escriptura de lliurament de llegat per part dels hereus instituïts (fills del matrimoni mort) i així mateix per part dels hereus transmissaris (nets), però no intervé la cònjuge vídua del fill mort, cosa que la DG interpreta que és efectivament necessària, en ser interessada en la successió.

9.- EN BREUS SERÀ POSSIBLE ATORGAR ESCRIPTURES DE FORMA TELEMÀTICA:

S'adjunta a l'article publicat recentment a El Periódico (AQUÍ) on s'exposen sucintament les novetats derivades de la Llei 11/2023. En base a la mateixa, en breus (a finals de novembre venç la vacatio legis de 6 mesos), serà possible atorgar determinats documents públics de forma telemàtica, és a dir, sense la presència física del client a la notaria. A mesura que es disposin de més novetats sobre la implementació pràctica de la mesura, s' informarà degudament a la plantilla.

Abril 2023

1.- ELS CLIENTS ES PODEN IDENTIFICAR DAVANT NOTARI MITJANÇANT EL PERMÍS DE CIRCULACIÓ VIGENT DEL REGNE D' ESPANYA:

Adjunt la Resolució de la DGSJFP de 16 de gener de 2023 (BOE de 14 de febrer de 2023). D' acord amb ella, i a tall resum, la DG permet que un compareixent s' identifiqui davant de Notari mitjançant un permís de circulació vigent d' Espanya, encara que aquest recurs haurà de ser emprat de manera subsidiària o supletòria. Això vol dir que, d'ordinari, en tot cas, la identificació d'espanyols s'haurà de realitzar mitjançant Passaport o DNI. No obstant això, subsidiàriament, també es podrà admetre el permís de circulació, ja que és un document oficial expedit per una autoritat pública, amb fotografia i signatura, que té efectes identificatius.

2.- CAL EL CONSENTIMENT DELS NOUS PROPIETARIS D' UN IMMOBLE SUBJECTE A UN RÈGIM DE PROPIETAT HORITZONTAL PER INSCRIURE EN EL REGISTRE DE LA PROPIETAT ACORDS ADOPTATS ABANS DE LA SEVA COMPRA QUE NO S' HAGIN INSCRIT

Adjunt la Resolució de la DGSJFP de 31 de gener de 2023 (BOE de 20 de febrer de 2023). D' acord amb ella, i a tall de resum, la DG recorda que, per regla general, si una comunitat de propietaris adopta un acord subjecte a inscripció en el Registre de la Propietat, i posteriorment, abans que s' inscrigui aquest acord, hi ha canvis de titularitat en elements privatius, per aconseguir la inscripció de l' esmentat acord, els nous propietaris han de prestar el seu consentiment. No obstant això, en aquest cas concret, en tractar-se d'una herència, la DG aplica el principi de successió universal (article 661 Cc) i permet la inscripció de l'acord.

3.- EN EL MARC D' UNA HERÈNCIA, LA SEPARACIÓ D' UN MATRIMONI HA DE SER PROVADA FEFAENTMENT, PER PODER PRIVAR EL CÒNJUGE SUPÈRSTIT DELS SEUS DRETS SUCCESSORIS A LA LLEGÍTIMA

Adjunt la Resolució de la DGSJFP de 24 de gener de 2023 (BOE de 14 de febrer de 2023). D'acord amb ella, i a tall de resum, la DG ens recorda que, en el marc d'una acceptació d'herència, per poder formalitzar-la sense el cònjuge supèrflua legitimari (a resultes d'estar els cònjuges separats), cal acreditar fefaentment la separació (per mutu acord en escriptura pública / resolució judicial de separació o divorci / per ratificació del cònjuge que no participa en la partició.)

4.- CAUTELES A TENIR EN COMPTE EN EL JUDICI DE SUFICIÈNCIA QUAN S' EMPRI UN PODER PREVENTIU EN PREVISIÓ DE PÈRDUA DE CAPACITAT.

Adjunt la Resolució de la DGSJFP de 4 de novembre de 2022 (BOE de 2 de desembre de 2022). D'acord amb ella, i a tall de resum, la DG determina que per poder emprar un poder preventiu en previsió de pèrdua de capacitat (del tipus que només desplega efectes un cop s'acrediti la pèrdua de capacitat, no abans) no n'hi ha prou amb un judici de suficiència genèric com en qualsevol classe de poder, sinó que s'exigiran uns requisits addicionals, a saber: s'estarà a la voluntat del poderdant i, en tot cas, s'exigirà certificat mèdic actual, amb indicació de data, autor, objecte i un judici exprés del notari conforme el poderdant està en la situació de suport descrita perquè el poder entri en vigor (i fins i tot, en cas de dubte, es podrà exigir un informe pericial que es valorarà en una acta notarial a part o, en el seu cas, afegint la compareixença del poderdant per valorar in situ la seva situació de necessitat).

5.- LES RESOLUCIONS JUDICIALS QUE AFECTIN LA CAPACITAT DE LA PERSONA HAN D' ESTAR INSCRITES EN EL REGISTRE CIVIL PERQUÈ ELS ACTES DERIVATS DE LES MATEIXES TINGUIN ACCÉS AL REGISTRE DE LA PROPIETAT

Adjunt la Resolució de la DGSJFP de 3 de gener de 2023 (BOE de 9 de febrer de 2023). D'acord amb ella, i a tall de resum, la DG ens recorda que la sentència judicial que afecti la capacitat d'una persona, a més de ferm, ha d'estar inscrita en el Registre Civil. Sense aquest requisit, l' acte realitzat pel representant, no podrà accedir al Registre de la Propietat.

6.- QUAN S' INDIQUI EL RÈGIM ECONÒMIC DEL MATRIMONI EN UNA ESCRIPTURA, S' HA DE DETALLAR SI ÉS LEGAL O CONVENCIONAL

Adjunt la Resolució de la DGSJFP de 20 de desembre de 2022 (BOE de 3 de febrer de 2023). D'acord amb ella, i a tall de resum, la DG ens recorda que en indicar el règim econòmic del matrimoni, cal determinar en l'escriptura si aquest règim economicore matrimonial és legal o pactat (ja que en cas de ser pactat, es poden haver previst regles específiques de gestió i disposició, diferents de les genèriques previstes en el règim legal del Codi). A més, si és un règim pactat o convencional se li ha d'acreditar al notari mitjançant l'exhibició del document autèntic del qual resulti el règim econòmic convencional (capitulacions matrimonials) amb les dades d'inscripció en el Registre Civil competent. També es pot acreditar amb certificació de matrimoni del Registre Civil al marge del qual ha de constar anotat l' atorgament de les capitulacions en què es pacti el referit règim econòmic matrimonial convencional, el dia de l' atorgament, el notari autoritzant i el número de protocol.

7.- NECESSITAT QUE EL NOTARI FACI CONSTAR EXPRESSAMENT EN EL JUDICI DE SUFICIÈNCIA NOTARIAL L'EXCEPCIÓ D'AUTOCONTRACTACIÓ I/O CONFLICTE D'INTERÈS.

Adjunt resolució de la DGSJFP de 9 de març de 2023 (B.O.E. 27 de març de 2023). En aquesta interessant resolució la DG reitera una vegada més la seva doctrina quant al judici de suficiència notarial i autocontractació, en el sentit que s' han d' extremar les precaucions quan s' estigui en presència d' un negoci jurídic atorgat per un apoderat que al seu torn intervé en el seu propi nom i dret com a part amb interessos contraposats als del seu poderdant. En el cas que ens planteja la resolució, el Registrador suspèn la inscripció d'una donació en la qual el donant actua al seu torn com a apoderat del donatari, sense expressar-se en l'escriptura de donació que, en el poder atorgat pel donatari se salva expressament la figura de l'autocontractació i/o el conflicte d'interessos. Recorda el centre directiu la seva ja reiteradíssima doctrina que l'article 98 de la llei 24/2001 atribueix en exclusiva el judici de suficiència de la representació al·legada al notari, sense que el registrador pugui exigir per a la seva qualificació que se li exhibeixi, acompanyi o transcrigui el document del qual resulti la representació. No obstant això, quan es doni la figura de l'autocontractació no n'hi ha prou que el notari faci constar en l'escriptura el judici de suficiència notarial, sinó que a més caldrà que expressi nítidament que el document autèntic del qual resulta la representació (poder) contempla l'excepció d'autocontractació."

8.- LLEI APLICABLE EN MATÈRIA DE RÈGIMS ECONOMICO MATRIMONIALS AMB ELEMENTS INTERNACIONALS

8.1.- LLEI APLICABLE AL RÈGIM ECONÒMIC-MATRIMONIAL:

  • Regeix el Reglament UE 2016/1103 (AQUÍ), aplicable a tots els matrimonis celebrats a partir de juny de 2019, que és d'aplicació universal (permet aplicar fins i tot lleis que no siguin de països de la UE).
  • El Reglament (art. 22) permet als cònjuges elegir la llei aplicable al seu règim econòmic matrimonial entre la del lloc de celebració o la de la nacionalitat de qualsevol dels cònjuges.
  • Validesa de l'acord: Subjecta als requisits formals de cada país (en conseqüència, a Espanya, s'exigirà escriptura pública).
  • En defecte de pacte, la llei aplicable serà (art. 26): La de la primera residència habitual després del matrimoni, la de la nacionalitat comuna o la del vincle més estret.
  • També d'aplicació a les "unions registrades": Parelles estables inscrites en un Registre públic.

8.2.- LLEI APLICABLE AL DIVORCI:

  • Regeix el Reglament UE 1259/2010 (AQUÍ), sobre llei aplicable al divorci, també d'aplicació universal (permet aplicar fins i tot lleis que no siguin de països de la UE).
  • El Reglament (art. 5) permet als cònjuges elegir la llei aplicable a divorci entre la del lloc de residència habitual, la de l'últim lloc de residència habitual, la de l'Estat la nacionalitat de la qual tingui un dels cònjuges en el moment de celebració del pacte o la llei del fòrum.
  • Validesa de l'acord: Subjecta als requisits formals de cada país (a Espanya, escriptura pública de pactes en previsió de ruptura).
  • En defecte de pacte, s' aplicarien els criteris de l' art. ~ ~ ~ 8 del Reglament.
Jesús Benavides Lima
Jesús Benavides Lima
Notari de Barcelona

Troba tot el que necessites saber i com demanar la teva cita de forma senzilla i àgil online.
  • Descripció
  • Documentació necessària
  • Despeses del tràmit
  • Preguntes freqüents
  • Normativa aplicable
  • Demanar cita
Veure tota la informació
Veure tota la informació

Altres articles que et podrien interessar